Saturday, January 2, 2021

Bitcoin lendab! Kaugele?

 

Kui lugeda meediat, kuidas raha trükitakse triljonites, müüdavaid bitcoine on piiratult, suured investorid ostavad bitcoine kokku jne., siis võib arvata, et bitcoini hind läheb lõpmatusse. Ometi on alati olnud nii, et olukorras, kus kõik on "pullid", tuleb jahtumine. 

Mida me teame? Tulevikku me ei tea, kuid graafikut võime vaadata.

Kuude graafik:


Kõigepealt: bitcoinil pole keskset börsi. Börsid on erinevad. Hinnad on neil olnud natuke erinevad. Samuti on alustatud erinevatel aegadel (sellest on erinev ka alguse hind). Siin on ühe börsi graafik. Mingil põhjusel alustasin sellele analüüsi joonistamist juba aastate tagant. Hetkel ei mäleta põhjust (äkki oli pikim info?). Ei ole püüdnud ka samu asju teistele börsidele tõmmata. Aga ilmselt on üldjoontes pilt sama.

Esimene asi, millele tähelepanu juhin: 2020 põhi toetus pea täpselt kanali toetusjoonele. See punkt ei ole "paika pandud". Paika on pandud 2013 tipp, 2017 tipp ja 2015 põhi. See, neljas, punkt tuleneb eelmistest. Graafik on Tradingview logaritmiline. Lineaarsel pole bitcoini puhul midagi näha. 

Bitcoini "analüüsitavus" on olnud raske. Aga see, et vähemalt mingeid jooni "austatakse", annab mingitki lootust. Välja arvatud 2013 aasta, on kõik suured liikumised lõppenud kuude graafikul pika küünla varjuga. Samas varju-sisene vastassuunas liikumine võib olla juba kümneid protsente.

Mul ei ole lainetel numbreid. Kuna liikumiste sisemine struktuur on raskelt arusaadav ja fibid on vaid krüptole omaselt suured, siis pole lainete lugemine väga lihtne. Ma olen lugenud asjalike analüütikute poolt lugemist, et 2017 tipp on esimene või kolmas laine. See on väga oluline, kui tahame prognoosida võimalikke ülemisi sihte. Ilmselt on võimalikud mõlemad variandid. 
Aga ... eespool toodud meetodit kanali joonistamiseks kasutatakse impulsslaine sees. Kui hiljem neljas laine (kas praegu mitte viienda teine osalaine?) tekkinud neljandat punkti "austab", siis võib väita, et vähemalt sel hetkel oli turu seisukoht selline. See võib muidugi ka muutuda.

Aga makro (põhjused)? Kirjutasin eespool mitmeid pealkirju, millede järgi tõsu võiks jätkuda lõpmatusse. Aga saab tuua ka vastupidiseid: riigid hakkavad järjest rohkem võitlema krüptodega (XRP "tapmine" on hea näide), turul väheneb likviidsus, USA võlakirjad alustavad oma (viimast?) lainet ülesse jne.

Näeme! Igal juhul tasub ka pikas positsioonis ettevaatlik olla. Need miljoni suurusjärku ennustused ei pruugi veel seekord täituda.



No comments:

Post a Comment