Tuesday, January 22, 2019

Mõtted korrektsioonist - kriisist.

Aktsiahindadega oleme tulnud kõvasti alla ja sellest ca kuldlõike jagu ülesse tagasi läinud. Kuulda on kõiksugu hääli. Mõned arvavad, et korrektsioon on tehtud, teised, innustatuna ka suhteliselt nõrkadest makronäitajatest, jutustavad kriisi. Indeksite (sh. S&P) liikumiseks on väga palju erinevaid variante. Tahtsin eelmise nädala lõpus neist esimesed pähe tulevad graafikule panna. Ei jõudnud. Äkki seekord - tundub, et turg ei põgene kuhugi.

Indeksite puhul on kõige pullisem versioon, et põhi juba tehti jõuluteks. Ülesse on mindud küll korrekteeruvalt, kuid kuna lugemise järgi peaks tulema viies laine, siis korrekteeruvad liikumised sobivad selle sisse hästi.
Järgmine variant oleks, et ülesse on tehtud b-laine korrekteerimaks eelmise aasta lõpu langust ja tulemas on c-laine, mis kogu korrektsiooni lõpetaks. Selle varaindi edasiarendus oleks, et ülesse hakkab lõppema alles selle b-laine a-osalaine. Seda viimast toetaks mitmete mu vaadatud suurte aktsiate graafikud, mis tahaksid veel natuke üles minemist enne allla pööramist.
Siis on variant, et korrektsioon tuleb üldse kolmnurk, mille esimene viiest lainest lõppes jõuluteks. Kolmnurga sees tuleb tavaliselt ka keerulisemaid (ajas palju pikemaid) osalaineid.

Pikem aeg sobiks korrektsioonile, sest käiv neljas laine järgnes kolmele lainele, mis algasid 2009. aasta alguses. Ei ole nii ebatavaline, et neljas laine on ajas peaaegu sama pikk, kui temale eelnevad kolm lainet. See oleks ka üks võimalus, kui mõelda pildi sobimist majandusse - aktsiaturud käiks mõnda aega üles-alla ja majandus kiratseks. Nõrgemates kohtades oleks see valus.

No comments:

Post a Comment