Tuesday, August 2, 2011

Fed on ikka turul

Kuigi suur programm - QE2 - on läbi, on Fed ikka turul toimetamas. Alles eile osteti mitme miljardi eest võlakirju. Loomulikult tõstab see õhukesel turul nende hindu (hetkel pole veel ka riiki võlakirju müümas).
Fed mõtleb ilmselt nii, et majandusuudised pole kõige paremad, toetame veel turgu.
Paljud turuosalised ja muidu inimesed mõtlevad aga nii, et uudised on halvad, seepärast lähevad ka aktsiahinnad allapoole. See vähendab nii tarbijate kui ettevõtjate kindlust tuleviku suhtes.
Kas siis lisaraha aitab majandust elavdada? Väga kahtlane, kuna kõigi uudiste järgi on nii üksikisikutel kui ka ettevõtetel väga palju seisvat raha. Seega majanduse paigalseisu põhjuseks pole mitte raha puudus, vaid ebakindlus tuleviku suhtes. Selline ebakindlus sunnib ettevõtteid kõiki arenguplaane edasi lükkama. Ajaloost on pea eranditult näha, et kontrollimatu raha juurdevool tekitab majanduses probleem, mitte ei lahenda neid.
Enda positsioon on võlakirjade suhtes lühike - osade optsioonide ostmise order täideti alles eile. Arvestus on, et kui ka riik tuleb võlakirju müüma, siis peaks nende hind alla minema - kui Fed selle vastu tegutseb, siis tuleb õige pea juba kõrvalt inflatsioon peale. Praegusel hetkel tundub küll, et maailmas on vaid üks vara, mida peetakse piisavalt turvaliseks - need on USA võlakirjad.

No comments:

Post a Comment