Sunday, February 26, 2017

Buffetti kriitika "juhitud" fondide tootluse koha pealt.

Päris huvitav jutt CNBC's. Lisaks omalt poolt, et äkki ei peaks olema kriitika sõna "juhitud" kohta. Sageli on tegemist minu arust stock picking'uga. Minu arvamuse järgi pole see päris sama, mis juhtimine.
Tuli pähe selline võrdlus:
Kellegi ülesandeks on läbida autoga võimalikult kiiresti mingi rada. Esmalt on võimalus valida mingi auto erinevate seast (siis stock picking'u vaste), siis sõltub asi juba juhi oskustest ja auto võimekusest. Küllaltki tõenäoliselt suudavad tippjuhid võita superautol sõitvat tavajuhti ka küllalt tavalise pereautoga. Kui nüüd lisada mitme raja läbimine, kusjuures kõik on erinevate omadustega (siis soosivad erinevaid autosid), siis tippjuhtide võimalused paranevad veelgi. Viimane olukord on sarnane aktsiaturgude erinevate olukordadega.
Mida see tähendab aktsiaturgudel? Niivõrd oluline pole, millega Sa sõidad. Kuivõrd võimekus seda juhtida (analüüsi teha ja selle pealt otsuseid teha). Nagu erinevate radade (nt. ringrada ja offroad) puhul, on ka turgudel väga erinevaid olukordi. Peab aru saama, mis toimub ja valima erinevad tegutsemispõhimõtted.
Veel aktsiaturgudest: erinevatel varadel arvutatakse korrellatsiooni turu üldisesse liikumisse. Väga sageli on aktsialaadsetel varadel see ühe lähedal. See tähendab, et kui turg kukub ühe ühiku, siis saab vara valimisel valida kaotuseks näiteks 0.8-1.2 ühikut. Kas sel tegevusel on mõte? Kui sellises olukorras minnakse väiksema riskiga (siin beeta 0.8) varadele, siis oleks nagu selge, et juhtija arvab teadvat, et tuleb langus. Kui arvamus langusest on õige, siis miks ei minda üldse varadest välja? Seda esiteks. Või, kui ollakse väga kindel languses, miks ei kaubelda siis langusele?
Tegelikul tähendab see "juhtimine" fondide seas üldiselt seda, et oma haldustasu õigustuseks väidetakse, et nende poolt aktsiate valimine on nii suur teadus, mida suudavad teha vaid nemad (seepärast peaks neile maksma). Analüüs aktsiate liikumisele on aga pea olematu. Ja pole ka vajadust. Sest kui tuleb langus, siis saab alati süüdlaseks tembeldada kas "tobedalt käitunud turud" või Trumpi (nõukogude ajal ülemaailmse imperialismi).

1 comment:

  1. http://majandus24.postimees.ee/4026821/buffett-on-voitmas-miljoni-dollari-suurust-kihlvedu

    ReplyDelete