Sunday, February 26, 2017

Kohe tuleb suur krahh !!!

Kõik kohad on täis selletüübilisi jutte:

Ekspert: seisame suure krahhi lävel

1929. aastaks oli peale sõda tehtud ära investeeringud, mindi väga ülesse ja keskpank tõmbas rahapakkumist kokku. Midagi päris vastavat pole seni toimunud. Praegused struktuursed probleemid (põhiliselt valgetes riikides) on teistsugused. Ja on pigem konkurentsivõimetus võrreldes uute majandustega. Samas on järjest suurem arenevate majanduste osa aktsiaturgude mahus.
Autor kirjutab, et on olnud pessimistlik 2011. aastast peale. Samas on S&P 2012. aasta kevade tipust (arvestame ebareaalset, et hoiataja oleks väljunud maksimaalsel hinnal) praegu üleval pool 73.5%. Ta tunnistab ise, et tema loogika järgi toimides oleks see raha teenimata jäänud.
Teema, kui korras on majandus, on asi omaette. Ühelt poolt pole majandus nii hull midagi - päris palju on uusi majandusarusid, mis suurendavad potentsiaalselt majanduse mahtu. Ja ebaratsionaalsus on loomulik turgude osa. Üks tark mees on öelnud, et turud suudavad olla kauem ebaratsionaalsed, kui selle vastu võitleja likviidne.

Mis siis seis on?
Kirjutasin eespool rohelisest ja punasest lainete lugemisest. Ka sellest, et rohelise tüüpiline lõpp kippus tasemete järgi tulema palju varem, kui sama koht punase lugemise järgi - (3). Hetkel oleme rohelise lugemise normaalsetest lõputasemetest üle läinud (lisatud graafikul on numbreid juba venitatud, 4 on tõenäolisel külgsuunalise korrektsiooni lõpul; sama loogika 3-e õige koht oleks 4 ees ühel tipul. Hetkel oleme tõenäoliselt tegemas 5 of (3)'e. See on liikunud pea püstloodis ilma selgete korrektsioonideta.




















Seega on asi liikunud imelike tasemete ja lainetega. Kusagilt ei paista aga lugemist, mille järgi tõusud võiks olla tavalisest väiksemad. See oleks põhjus prognoosida peatset tõusutrendi lõppu ja lainete ebakorrapärast ülessepoole liikumise lõppu.
Mis on siis nii järsu ülessemineku põhjuseks? Meedia räägib igasuguseid muinasjutte Trumpi lubadustest jms. Tõenäoline on, et tõusu kütuseks on hoopis meedia pidev krahhi lubamine. Kuidas see siis vastupidiselt mõjuda saab? Kuigi turg liigub väga trendivalt üles, on palju neid, kes püüavad iga pisikese uudise peale turgu lühikeseks müüa. Pea kohe (järgmise võnke ajal) avastavad nad, et on positsioneeritud vastu turu liikumist ja peavad oma lühikesi positsioone paaniliselt tagasi ostma. Kiire ost on aga turgu tõstev tegur.
Selline selgete korrektsioonideta turg on väga raske neile, kes püüavad selge langeva laine pealt pikka positsiooni võtta. Lihtsalt neid astmeid ei ole!

Millal aga siis "krahh" tuleb?
Suure tõenäosusega tehakse siin toodud graafikul olevad 4-5-4-5 liikumised ühel või teisel kujul ära. Sinised ja punased on vastavate lainete tüüpilised kohad. [4] võiks alata kevade lõpul ("sell in may"). Selliste lainete pikkust on raske prognoosida. Üks juhis on laineteoorias alternation: st., et W2 ja W4 on erinevad, kui üks on järsemalt alla zig-zag, siis teine on külgsuunas flat või hoopis kolmnurk või midagi muud. [2] oli küllalt lühike, seega W4 pikk. Ma julgeks oletada, et sügise keskele lubab langust kindlasti.

Üldiselt lubab edasi-tagasi sõitu, mida ma pea aasta tagasi TULEVA kohta kirjutatud postituses kirjutasin. Need neljandad ja viiendad lained on sageli väga keerulised. Üks mu lemmikanalüütikuid kirjutas mingi aeg tagasi: "Ainus võimalus neljandas laines mitte kunagi raha kaotada on neid mitte kaubelda." Ja ka viiendad võivad tulla diagonaalid, mis stardivad segase struktuuriga neljanda laine seest. Üldiselt väga keeruline. Kui neljandast tuleb selge kolmnurk, siis selle lõpust viiendat "sõita" on mõistlik. Enamus muude asjade puhul peab teravamalt proovima ja rohkem stop'idele lootma.

Aga "krahh"? Toodud graafiku tipus suure viienda järel võiks tulla aste suurem neljas. Laineteooria järgi läheb suurem neljas aste väiksema neljanda sisse (siis selle, mis lõppes 2016. aasta alguses). Kui aga lugemisel 2009. aasta põhjast on nihe sees, siis võib õige olla lugemine, kus saab valmis 5 üles ja alla tuleb veel suurema astme neljas. See võiks minna siis selle neljanda sisse, mis lõppes 2009. aasta kevadel. Seda kukkumist võib ilmselt küll krahhiks nimetada.
Kes ei viitsi aga graafikuid jälgida, võib kuulata meediat: laineteooria (turupsühholoogia) järgi peaks seal enne tippu jutt peatselt tulevast krahhist muutuma jutuks, et "seekord on teistmoodi ja me sõidame ülespoole pea lõputult". Kõik need fondijuhid, kes praegust tõusu kõrvalt vaatavad, ostavad pikad positsioonid ja siis on lõbus kukkuda.

Metallid.
Metallid liikusid sel nädalal üldiselt ülespoole. Seda just kuld ja hõbe, kullatootjad on rohkem korrigeerunud. Kullatootjad on juba väga seda nägu, et praegune korrektsioon on vähemalt kogu detsembris alanud tõusule. Algselt oli siis ka idee, et korrektsioon 2 of 3.
Metallid ise on tugevate vastupanude kohal. Hõbeda tundide graafikut vaadates võib öelda, et mindi läbi detsembris alanud tõus a=c taseme ja tuldi seda nüüd kontrollima. Päeva küünla puhul võib aga öelda, et küünla kehale on seni see tase vastupanuks. Igal juhul oleks vaja edasi liikumist, et väita selle taseme murdmist. Kulla puhul on ees vastupanuks oktoobri põhja toetus.
Minu arvamus on, et võideldakse vastupanutasemetega ja surutakse end ülespoole. Kullatootjad vajaksid 5 of c-d, et võimalik korrektsioon läbi saaks. Igal juhul ei tohi aga praegu unustada, et nendelt tasemetelt on (vähemalt teoreetiline) võimalus veel minna ka allapoole detsembri põhju.



No comments:

Post a Comment