Sunday, January 1, 2017

Aasta lõpu seis


Aasta lõpus olen ma palju mõelnud mu koostatud analüüside (millest mõningaid olen ka siin jaganud) osale tegutsemises turul. Analüüs ei ole minu jaoks asi omaette.
Analysis is not an end in itself, unless you get a job as an analyst for a company. Our job as traders is to make decisions to buy, sell, or stand aside on the basis of our analysis.
Alexander Elder. "Come Into My Trading Room: A Complete Guide to Trading"

Asi on nimelt selles, et on võimalus, et ka väga hea analüüsiga ei teeni raha, samas võib palju halvemaga teenida. Selle kohta on mul viimastel kuudel olnud lemmikuks tsitaat, mis sobib ka laiemalt juhiseks elus.
Life and trading are about doing the right thing, not about being right.
Essen, Mercedes Oestermann Van. "The Buddhist Trader"

Praegusel hetkel on mul arusaam, et piisav analüüs on hea eeldus järgmiseks sammuks, milleks on rutiinne õige tegutsemine turul. Siia on segatud palju psühholoogiat, distsipliini jne. Kasutatavad analüüsi meetodid ja ka juba mõningane kogemus nende kasutamisel peaks olema piisav, et edasi minna. 


Aga tagasi turgude juurde. Lubasin paar päeva tagasi kirjutada väärismetallidest, kui pilt selgem on ja rohkem aega arvuti taga olen. Pühade ajal olen rahulikumalt arvuti taga, kuid pilt veel kahjuks selgem ei ole. Aasta viimaste päevade liikumine ei andnud mingit kinnitust stsenaariumile, et põhi on tehtud. Pigem lisas sellesse versiooni kahtlusi (kuigi päris ei välistanud).

Mis siis lubaks, et põhi on tehtud? Kõigi kolme vara päevade graafikud pöörasid enne jõulusid ülesse selleks sobivatelt tasemetelt. Kõigil olid graafikul ka lahknevused (divergence), eriti pööran tähelepanu MACDh positiivsele lahknevusele (roheline nool graafikutel). Selle lahknevusega on aga see asi, et sageli ei teki ta ainult üks kord. Elder soovitab oma sellest lahknevusest kirjutatud raamatus eelnevast hinnapõhjast läbi vajumisel positsioonist väljuda (mõnel juhul isegi vastassuunda kaubelda) ning oodata uut signaali juba parema hinna juures.

Kuld:


















Hõbe:



















Kullatootjad:



















Igal graafikul on MACD peal roheline nool, mis näitab MACD histogramil olnud positiivset lahknevust. Huvitav on ka, et ajaliselt on potentsiaalne põhi kullatootjatel 0.618 korda tõus, hõbedal paar päeva peale võrdsust ja kullal 0.864 (ka üks kuldlõikest tuletatud arv).
Kullal läks langus päris täpselt 0.764 vastu (sellest võib teoreetiliselt minna alla ka kuni tõusva laine alguseni, kuid suuremaid korrektsioone ei peeta enam nii suure tõenäosusega lugemisteks). Hõbe tegi pea täpselt C = 1.382 * A. 
Ülesse minekul on kuld läinud läbi BB keskmise, justkui seda pealtpoolt kontrollimas (seni seega OK), hõbedal jäi aga vastupanuks 13EMA, mis on karune näitaja. Kullatootjad on aga kõige suurema hooga ülesse läinud - siin on vastupanuks langeva trendikanali vastupanujoon (ca samas kohas ka Bollinger Bands'ide ülemine joon). Sellises kohas on isegi juhul, mil hiljem edasi üles minnakse, sobilik oodata mingitki korrektsiooni (pidurdumist). 
Nende graafikute järgi võiks siis päris lugeda, et põhi on tehtud (kuigi korrektsioonile omaselt oli languse struktuur piisavalt ebaselge ja ei saa kindlalt väita, et põhi oleks olnud korrapärane piisavate lainete arvuga). Milles siis on probleem? Kui minna väiksema ajaperioodi graafikuid vaatama, siis ei ole olnud väärismetallide tõusu algusele tüüpiliselt tõus impulsslainele omase struktuuriga, mis annaks kindlust (ootust struktuurile ja tasemetele). Ei olda veel mindud läbi tasemetest, mis välistaksid tõusu lugemise 4. laine korrektsiooniks (millele peaks järgnema veel 5. laine alla). Kõige hoogsamalt tõusnud kullatootjad (GDX) on teinud 3 lainet üles, säilitades võimaluse, et tegemist on ainult 4. lainega. Kui mindaks läbi vana aasta lõpus tehtud tippudest, oleks ülesse 5 lainet, mis ei ole enam sobilik korrektsiooniks. Korrektsioon võiks olla 5-3-5 lainet, kuid siis saab vaadata juba, kas võimaliku teise 5 tipp ei lähe liiga kaugele ülesse. Hetkel on GDX lähenemas languses tasemetele, mille puhul muutub kahtlaseks jätkamine ülespoole. Kullaga on hetkel sama - kui tullakse alla edasi, siis jääb ülesse järele 3 lainet. Hõbeda puhul kipuvad analüütikud ka juba arvama, et tehti 3 üles ja nüüd minnakse uuele põhjale. Mul on tõmmatud graafikul üks kanal, mille sees ülesse liikudes võiks tulla veel alguse diagonaal (LD). Teoreetiliselt ei pruugi see LD liikuda kanalis, kuid tulles allapoole eelmist põhja 2/B (punase joone algus) on selge, et minnakse tegema uut põhja.




















Siin oleks võimalikuks tõusu stsenaariumiks (kahjuks hetkel peab seda alternatiivseks pidama): langetakse suts kuni lilla 0.764 tasemeni, siis tehakse reedesest tipust kõrgem tipp (saaks valmis LD 5-lainelisena), siis korrigeerutakse 20-ndast alanud tõusu piires ja tehakse seejärel uus tipp. Selle puhul oleks võimalik küll ka suurem korrektsioon ülesse, kuid selle kolmas osa peaks olema omakorda 5-laineline ja tõusu suurusjärgus vähemalt esialgse LD-ga. Nii kaua, kui seda aga pole toimunud, võib eeldada, et tehakse uus põhi.
Kokkuvõtvalt väärismetallidest: võivad küll ülesse minna, kui ...
Ootame siis selle "kui" ära.

Seis indeksitega.
S&P 500 tegi reede päeva lõpul liikumist, mis mõningate arvates tähendas juba, et korrektsioon sai läbi. Ise ma reede õhtul asja nii hoolega ei jälginud, kuid 2. jaanuari õhtul plaanin futuuride avanemisel asja täpselt jälgida.
 Mul oli kuu algul arvamine, et tehakse väike tõus, siis korrektsioon ja jõuluteks (aasta lõpuks) tuleb veel uus ralli. Nii palju siis aja prognoosimisest - ei tulnud. Samas on mingi variandina korrektsioon pea täpselt valmis.
Panen kõigepealt eelmise aasta kohta käiva päevade graafiku. Siis algas nimelt suurem laine V. Selle lõpuks oleks siis [5] koht (hind). Peale seda on kerge küsimus: üks variant oleks, et siis lõppeks 3. laine 2009. aasta põhjast, tehtaks korrektsioon IV sisse ning mindaks edasi ülesse 5. lainet tegema. Aga teine variant on, et siis lõppeb 5 lainet 2009. aasta põhjast. Kuna 2009. aasta põhi oli ka neljas laine, siis järgmine korrektsioon (kui see on aste suurem 4) oleks selle laine sisse. Kui aga ülesse saaks valmis 5 lainet - siis võiks veel hullem langus tulla. Sellisel hetkel ei tahaks olla loodavates väikese tasuga indeksfondides (see on natuke, nagu praegu pakutaks taksoteenust ilma juhita - on ju odavam, sõitke, kui julgete).



















Selle graafikul langevad sinise ja selle sees oleva punase lugemise numbrid väga hästi kokku. Punase 5 lainet ongi sinise laine [3]., lõpuks sobib punane 2.000 tase. Detsembri alguses kirjutasin päevikusse, et punase (3) sees võiks olla pidevalt pikk. 9-ndal vaatasin, et mingi taseme pealt võiks tulla pööre ning detsembri futuuri asemel tuleks valida mõni uuem. Tulin siis välja. Loodan nüüd parema hinnaga sisse saada.
Ajast. Tulevikus on lainete numbrid vaid illustreerimaks hinnataset. Aega ei tasu nende järgi vaadata. Nädala lõpus tuli mul pähe mõte, et võib vaadata hinnatasemete lõikumist horisontaalsema kanaliga. Siis oleks ajaks (3) puhul 2017. aasta juuni ja [5] puhul 2018. aasta veebruar. Ei maksa aga kindel olla, et nii pikalt kanalis püsitakse - kui mitte varem, siis sinise 4 juures prognoosiks ma väljumist. 
Sisemise struktuurina on (3) sees olev 3 veel jälginud sobivalt standardtasemeid, lubab lõppu õiges kohas. Omakorda selle sees olev 4 (mis on just lõppemas) tuli aga minimaalselt allapoole oodatavast tasemest. Selle üle võib natuke muret tunda, kuid (kuigi see on matemaatiliselt ideaalses jaotuses võimalik) ei ole vast põhjust loota, et kõik neli taset üksteise sees ideaalselt tasemeid hoiavad.




1 comment:

  1. Postituse lõpus kirjutatud kanalis liikumise ja aja kohta:
    - Vahest (ei tea isegi sagedust) minnakse kolmandas laines kiire liikumisega sellisest kanalist ülessepoole paralleelsesse kanalisse. See sobiks hästi kolmanda laine kiire liikumise kohale.
    - Praegu on ootamas rohelise 3 lõpp, mis täpsemal graafikul (siin mitte lisatud) puhul jõuab kanali järgi sihtpiirkonda jaanuari keskpaigast veebruari esimese nädalani - tegelikult see sobiks äkki ajaks. Siis jäädaks ka kanalisse. Peale seda tuleks roheline 4, mis neljandatele lainetele omaselt võib venida - see looks variandi, et rohelisel 5-l oleks võimalus liikuda oma oodatavale kõrgusele kanali sees (ca juuniks).

    ReplyDelete