Saturday, April 22, 2017

Väärismetallid natuke kaugemalt

Möödunud nädalal tulid väärismetallid allapoole. Hetkel ongi raske (võimatu?) öelda, kas see oli kogu korrektsioon või see jätkub. See võiks olla korrektsiooni a-laine, siis teha oleks veel b ja c. Metallidel ei ole struktuur olnud selge, seega seal selgeid korrektsioone (retrace'e) ei maksa oodata. Vaatame.
Igal juhul andis hõbe tipus päeva graafikul Elderi poolt kirjutatud (ja minu poolt siin korduvalt kiidetud) MACDh lahknemise signaali. Elderiga, kes tuleb natuke rohkem kui kuu aja pärast Eestisse õpetama, seoses tuli mul paar päeva tagasi pähe mõte, et ei tea, kui palju inimesi pankadest, kes tegelikult teiste rahadega turul toimetavad, tema tarkusi kuulama tulevad. Või on meil siin Eestis kõik nii targad?

Vaatasin ise pikemaajalisi graafikuid ja avastasin ka enda jaoks uusi asju. Püüan seda siingi jagada.
Kõigepealt kulla nädalate graafik:


Olen pikematele graafikutele juba mingi aeg tagasi pannud kahvlid (pitchfork, tõlge äkki hoopis hang). Kulla selle aasta tõusul  tekkisid pausid sobivalt selle tasemetel. Täna vaatasin, et soft pakub 0 ja 1 vahelistele lisaks veel ka näiteks taset 2. Siin graafikul on need paksemad punased jooned. Nende järgi oli novembri alguses oleva info puhul näha, kuhumaani detsembri langus läks! Juhus? Äkki. Vaatame tulevikus.
Miks see meile oluline on? Viimasel nädalal "kontrolliti" ülemist punast joont pealtpoolt. Kui see joon turule nii oluline on, siis võiks sellest allavajumisi mitte enam tulla. Mis langeva joone puhul muidugi ei tähenda, et hind madalamal tasemel ei käi.
Praegu oleme vastu tumerohelist joont, mis on tõmmatud 2012. ja 2016. aastate tippudele. Turule on olnud need väga olulised tipud. Ma olen öelnud, et sageli ei minda sellistest joontest ühe hooga läbi.
Nädalate graafikul on üleval takistusteks vaid  1 ja B ning toodud kahvli tõusvad jooned.

Hõbeda nädalate pikemaajalisem graafik:


Siin on ka langusele pandud lehvik (? - fan), mis näitab erinevaid nurkasid. Praegu võib näha, et kuldlõike nurgad on olnud olulised. Hetkel oleme 0.382 peal - "kontrollisime" seda märtsis.  Siin on ka tõusu projektsioon. Standard 1 of 3 oleks 0.618, väärismetallidel võib vabalt olla ka veninum.

Tõusu on paremini näha, kui graafik laiemaks vedada:


Siin on näha, et oleme kahvli kõige alumises osas. Siin juhiks tähelepanu, et sellest hoolimata, et nädal alla tuli, oleme üle nii 50SMA (punane) kui ka 100SMA (ülevalt tulnud roheline).  Need võiks olla olulised toetused. Üleval on vastupanuks vaid kahvli (pot. ka tõusu kanalite) jooned ning eelmisel aastal ja üle ca 5 aastat tagasi tehtud tipud (eelmine graafik).

Enda tegemistest:
Sel nädalal tegin esimese tehingu võlakirjadega. Minu mõte ütleb, et kuna see on väga suur turg (rohkem statistiline), seal tegutsevad pigem professionaalid, siis on äkki need graafikud tehnilise analüüsi jaoks paremad, kui on näiteks üliemotsionaalsete väärismetallide omad. Lisaks on varem või hiljem tulemas equity'ile suuremaid ja väiksemaid korrektsioone. Korrigeeruvate lainete puhul on analüüsi raskem teha, kuna mustrid on sageli küllalt ennustamatud. Sellistel aegadel oleks äkki hea mingi trendiva asjaga kaubelda? Vaatame.



No comments:

Post a Comment