Sunday, April 30, 2017

10-aastased USA võlakirjad

Olen võlakirjade turu analüüsimisest mööda vaadanud. Ühes vanas keskkonnas vedasin kunagi pikaajalisi trende, viimasel ajal püüdsin vahelduva eduga jälgida mingil määral ühe mulle usaldusväärse analüütiku lainete lugemist.
Umbes kuu aega tagasi võtsin ennast kokku ja hakkasin ka oma graafikutele jooksvalt võlakirjade liikumisi kandma. Üks mõte selle taga oli, et varsti on prognoosida equity'l suuremaid ja väiksemaid korrektsioone (millest olen siin ka kirjutanud). Korrektsioonides on liikumise mustrid keerulisemad ja vähem ettearvatavad - äkki on sel ajal võimalik leida muudes varades paremini jälgitavaid mustreid?

USA 10-aastaste võlakirjade futuuri tundide graafik:


Väide on, et need võlakirjad tegid eelmise aasta suvel ajaloolise tipu. Ja peale seda on tuldud alla 5-t lainet lubavas struktuuris. Selle graafiku keskel olev tipp oleks W4 lõpp, millest alla tuleks impulsslainet lõpetav W5. Graafikul olevad numbrid näitaks W5'e esimese osalaine sisest struktuuri.
Kõik läks selgelt 3-ni. Praegu on küsimus, kas 4 teeb kolmnurga (A-B-C-D-E graafikul) või midagi muud. Või oli alla ainult 3-ne laine. See võib tähendada, et eelmisel suvel polnudki ajalooline tipp ja praegu tuldi alla vaid korrektsiooniga (3 osalainet). Samuti võib alla tulev W5 olla ED (lõpudiagonaal), mis koosneb 5-st 3-sest lainest. 5-ndad lained võivad olla sellise keerulisema struktuuriga. Vaatame.
Üks huvitav asi, mis selle tunnise graafiku jälgimise puhul on tundunud, on, et kui see on langenud, siis on olnud nõrgad ka toorained (sh. väärismetallid). Siin on loogika: selle graafiku langus tähendab, et võlakirjade tootlus suureneb. Võlakirjad on turul alternatiiv turvalisuse otsimisel väärismetallidele - kui neilt on võimalik rohke tootlust teenida, siis valib rohkem investoreid neid väärismetallide asemel.
Aprilli keskpaigast on indeksid tõusnud, seega on nõudlus turvalise investeeringu järele väheneneud (nn. risk-on periood), seega võlakirjad on ka odavnenud (sealt on läinud raha equity'sse).
Need seosed ei ole ilmselt kogu aeg sellised. Üldiselt loetakse, et väärismetallid ja equity on positiivse korrellatsiooniga. Samas 2011. aastast ca 5 aastat olid trendid vastandsuunalised.
Eks näeme, kuid ma loodan, et võlakirjade lainetuse jälgimine aitab mõista ka muude varade laineid.

Vähehaaval proovin ka kaubelda seda futuuri. Lähtun Elder'i õpetusest, et alguses pole vaja püüda teenida raha, vaid teha tehinguid. Nii tuleb kogemus ja tunnetus. Seepärast kasutan väga väikest tehingu suurust.
Sisse õnnestus mul minna siin graafikul tipu teinud bar'i sees. Välja läksin W2 sees, kui vastupanujoonest ülespoole tungiti.
2 juures (reede õhtul) ma asja ei jälginud, seega jäin W3-nda suurest liikumisest ilma. Reede õhtul positsiooni minek on mõnes mõttes kahtlase väärtusega - nädala lõpus võib tulla hüpe ka vastassuunas ja seda ei saa stoppida. Siin tehti muidugi aga reede õhtul juba ära 5 osalainet alla - seega mingi kindlus oli, kuigi nende 5 puhul oli normaalne oodata 3-st korrektsiooni (mis nüüd jäi gap'i sisse).


No comments:

Post a Comment