Thursday, September 27, 2012

Kas ja millal turu suhtes lühikeseks minna?

Turu eelmine tipp: 14. septembril  sulgusid S&P 500 tasemel 1,465.77, Dow Jones Industrial Average 13,593.37 (20. septembril veel 13,596.93), Nasdaq 100 19. septembril 2,864.03.
See oli eelmise laine tipp. Kas see on ka tipp enne järgnevat karuturgu?
14. september ja sellele järgnevad päevad olid küllalt hea moment sisenemaks lühikese positsiooniga turule. Tõenäosus, et see osustub hiljem selle pullituru (alates 4. juunist) lõpuks, on küllalt suur.
Samas on see rohkem panuse tegemine ja osaliselt ka õnn.
Kui see sisenemine toimus täpselt tipus, siis praeguseks on võimalik oma kasumit kaitsta juba stop'idega nii, et tuleb kasum isegi juhul, isegi kui veel kõrgem tipp tehakse.
Panen kirja mõned mõtted, mis graafikutele vaadates tekivad. Püüan mitte väga eksida, kuid meeles peab pidama, et 100% kindlaid ennustusi pole olemaski, veel vähem suudab keegi neid kirja panna.
Pikemaajalise trendi jaoks tundub olevat parem vaadata nädalate graafikut, nädalaste lainete puhul on mõistlik vaadata päevade graafikut. S&P 500 päevade graafik täna õhtul:




Hinnatase on läinud alla Bollingeri Bandide keskjoont (mul 18SMA), seda loetakse piiriks, millest allpool on sobiv lühikeseks minna. Slow Stochastic läks alla 80 paar päeva tagasi. RSI (mul 14) käib vastutrendi korrigeerumistel üldjuhul kusagil 40 kandis (langeva trendi puhul siis vastavalt 60 juures). Augusti lõpu languse puhul jäi RSi üle 50 - seda võib lugeda ka tõusutrendi nõrgenemise märgiks.
Tundub, et päevade järgi võiks juba peaaegu lühikses positsioonis olla. Üks asi - hind pole veel läinud allapoole 10. septembri hinnataset. Kui käidaks ära veel sellest allpool, siis oleks mõistlik vaadata lainet üles, millesse müüa.
Vaatame nüüd S&P nädalate graafikut.





































Siin pole graafik veel sugugi lühikeseks minemist lubav. Esiteks on Slow Stochastic mõlema joonega üle 80. See on embedded olukord, mida peetakse kas karu- või pullilõksuks. Loetakse, et igasugune hindade kõikumine selles olukorras on vaid korrigeerumine ja pikemaid järeldusi sellest teha ei maksa. MACD puhul võib öelda, et on selge divergence - kui vaadata histogrammi, siis selle tipp on viimase laine puhul selgelt madalam kui eelmise laine tipu ajal. Nädala graafikul on eelmiseks põhjaks augusti lõpu põhi. Sellest allapoole minek näitaks trendi allapoole (kui tipuga üle eelmise ei minda), samas kusagil sel tasemel jõutakse ka allapoole Bollingeri Bandide (BB) keskjoont. Selle joonise peal tasub tähelepanu pöörata eelmise aasta novembri ja mai põhjade RSI-le. Nagu ma eespool kirjutasin, tähendab ca 40 kanti minev RSI korrektsiooni, mitte terndi suunas liikumist. Hetkel on oluliseks toetuse tasemeks kevadel tehtud tipud, millest allapoole vajumine näitaks juba küllalt veenvalt turu nõrkust (enam-vähem samal tasemel on ka augusti lõpu põhjad). Seega nädalate graafiku pealt ei saa öelda veel midagi selle kohta, et oleks tekkinud pikemaajaline langustrend, hetkel vaid korrigeerume. Kui on tõsisem korrigeerumine, siis minnakse tõenäoliselt alla kuni BB keskjooneni, millele vastab enam-vähem ka RSI 40.
Dow Jones Industrial Average kohta käib enam-vähem sama, kui ka S&P 500 kohta. See indeks on aga nii palju S&P 500-st tugevam, et pole päevade graafikul veel alla BB keskjoont vajunud, vaid on vahetult selle peal.
Nasdaq 100 päevade graafik:





































Nasdaq 100 on kolmest põhiindeksist kõige nõrgem. Ollakse selgelt alla BB keskjoont (ilmselt sõidetakse BB alumise jooneni välja), RSI on juba enam-vähem sel tasemel, kus käis eelmiste korrektsioonide ajal. Kui jõutakse BB alumise jooneni, siis sel ajal on pea samasse kohta jõudnud ka 50SMA - veel üks toetustase. MACD peal on septembri keskpaigaks tekkinud selge divergence.
Tänase päeva sees toimus tagasitõmbumine 11. septembri põhja tasemelt. Sellised asjad tekitavad ettevaatust, kuna on võimalikuks tagasitõmbumise tasemeks. Sellest ja augusti lõpu põhjast läbiminekut saab lugeda juba langustrendi mingiks stabiilsuseks. Mul on küll kerge tunne, et enne augusti põhjadest läbiminekut tuleb korrektsioon ülespoole.
Nasdaq'i nädala graafik:
Tegelikul kehtib üldjoontes kõik sama, mis teistegi puhul:

  • Slow Stochastic on embedded, ehk ollakse stabiilses üleostetud tsoonis, kus väikesed hinna vajumised on vaid korrigeerumised.
  • Eelmise tipu ajal oli selge MACD divergence.
  • Eelnevad lainepõhjad on käinud ca 40 juures, mis näitavad, et tegemist oli korrigeerumistega, praegu ollakse veel tasemel 60.27.
  • Ollakse selgelt üle BB keskjoone.
  • Viimase laine tipu ajal ei olnud RSI enam nii kõrgel, kui märtsi lõpus (kuigi hind käis praegu selgelt kõrgemal) - see näitab trendi väsimist. Sama ka MACD trendijoon ja histogram.
  • Hinnad on ülevalpool aprilli alguse sulgumist, mis on oluliseks vastupanutasemeks.

No comments:

Post a Comment