Friday, September 21, 2012

Signaalid pikaks ja lühikeseks minekuks

Pikemaid trende jälgitakse erinevate signaalide järgi. Üks õpetus on minna pikaks ja lühikeseks, kui kuude graafikul lõikuvad 1EMA ja 20EMA. Samas soovitakse lühemaajalise strateegiaga olla pikk, kui päevade graafikul on 50EMA üle 100EMA. Lühikeseks minna päevade graafiku järgi vaid siis, kui ka kuude osas on eeltoodud nõue täidetud.
Ise olen juba pikemat aega jälginud MACD, SlowStochasticu ja RSI liikumisi. Olen olnud hooletu ja pole kõike pidevalt jälginud, kuid püüan kahe graafiku peal kirja panna, mida vaadata ja kuidas sellest järeldada trendi pööramist. Loodan, et ka ise seda hiljem lugedes püsib tähelepanu parem.
Kriteeriume, millest järgnevate graafikute all kirjutan, olen vahelduva eduga jälginud juba eelmisest aastast. Alltoodud jutt peaks näitama, et nende jälgimine peaks olema tulus.
Sel suvel olen vaadanud Elliott'i laineid, tähelepanu neile tehnilistel näitajatele on nõrk olnud. Tundub, et hea tulemuse saamiseks peaks jälgima neid kahte asja korraga ja siis, kui prognoosid kokku lähevad, on ilmselt tõepärane signaal.

Kõige pealt S&P 500.




































Kõige pealt signaal, mille järgi pidi lühikeseks minema 4. aprilli õhtul. Hinna tõusutrendi viimase laine ajal tekkis selge nõrgenemise signaal RSI ja SlowSTO peal (vt. langevad jooned neil). MACD histogrami peal on näidatud divergence. Täpne nõue oleks, et histogram käiks vahepeal alla nulli, siin on ta ca nulli peal. Samas on näha, et histogrami laine ei tõuse indeksi 2. aprilli tipu ajal enam eelneva tipu tasemele. Signaal lühikeseks minemiseks on seega selge. Soovitus mitte minna lühikeseks, kui hind on üle 18SMA, tähendab, et positsiooni minnakse noolega näidatud kohas hinnalt 1,398.98. Ettevaatuse mõttes võiks stop olla 2. aprilli tipu peal, mis on küll küllaltki kaugel, kuid pika liikumise otsimisel pole võib-olla liiga kaugel. Julgema lähenemise puhul võib stopist loobuda - ma olen vaadanud, et MACD divergence abil sisenedes võib tulla veel üks laine vastu tekkivat trendi ja sel puhul viiks stop enne oodatud trendi algamist positsioonist välja.
Analoogsed signaalid vastupidi olid saabunud 8. juuniks - hind 1,325.66.
Need pildid on peaaegu peegelpildid. Kui vaadata edasi, siis juulis ja augustis tekiksid ka nagu signaalid MACD divergence'i järgi. Kauplemisel stohhasticu ja MACD kasutamisel soovitatakse kasutada mõlemat. Stohhasticu lõikumist ei maksa pidada üldjuhul signaaliks esimesel korral, oodata võiks ka MACD keskmise allapoole suundumist. Üldjuhul pole stohhasticu lõikumine siis veel müügisignaal, kui MACD keskmine pole jõudnud üle nulli.
Suve algusest olev tõusutrend on selles mõttes lihtne, et järgnev laine pole kunagi eelneva põhjast läbi läinud - seega eelneva laine all olev stop oleks siiamaani positsioonis pidanud. Vastu trendi loetakse, et stohhastic läheb tasemeni ca 40 (langusel 60). Augusti lõpu põhi on juba selgelt allpool, see näitab trendi nõrgenemist. Keskpankade lisaraha on seda ilmselt nüüdseks värskendanud.
Lisaks päevade graafikule tasub kindlasti vaadata ka pikemat graaafikut. Nädala graafikul näitab stohhasticu teise suuna võtmine, et pikem trend on muutumas.

Teiseks euro.




































Eurole panin nädalate graafiku. Tegelikult on need  MACD divergence'd ka päevade graafikul. Eriti valuutade puhul näitab nädalate graafik pikemaajalisi trende paremini.
Sel graafikul on  divergence kahel märgitud puhul väga selgelt välja tulnud. Seda ei toeta nii selgelt kui S&P puhul Stohhastic ja RSI, kuid kuna lained on nii pikad ja sügavad, siis need hooindikaatorid on järgnevate lainete tippude puhul enam-vähem samal tasemel, kuigi hind on palju muutunud. Sisenemise märgid panin peale signaali päevale, kui hind läks läbi 18SMA. Tegelikult on võimalus nädala graafikul tekkinud signaali puhul sisenemise hetke valida päevade graafikult.
Pikemaajaliste trendide muutumist võib ennustada kuude graafikult. Hetkel on küllalt selge negatiivne MACD divergence Dow Jones'i Industrial Averagel, Nasdaq 100-l, S&P 500-l. See lubab kogu trendi peatset allapoole pöördumist. Kuude graafiku signaal ei tähenda muidugi nii kiiret uut liikumist, kui lühemate graafikute signaal. Eks kindlasti mõjutab (venitab) tekkivaid liikumisi ka keskpankade lisaraha. Kuid turgude meelsus on pöördeks juba valmis.






No comments:

Post a Comment