Sunday, January 14, 2018

Äkki peaks viskama praegusel ajal oma sõnavarast välja sõna "tüüpiline"?











Olen siis juba päris pikka aega püüdnud lainetega siduda mõistet "tüüpilised tasemed". Mida see pikemalt lahtikirjutatult tähendab? Need on sellised tasemed arvutatuna (projitseeritud) eelmiste liikumiste pealt, kus tavaliselt toimuvad pöördumised. Sõna "tavaliselt" tähendab, et statistiliselt enamusel juhtudel. Lisaks sellele enamusele on loomulikult olemas ka vähemus. Võib-olla vähemtõenäoline, kuid siiski olemas. Mingid kirjeldavad reeglid ei ole reeglid selles mõttes, et nad sunniksid turgu kuidagi käituma. Turg käitub ikka nii, nagu sel hetkel soovib. Ja turul on alati õigus.
Eelmises postituses tõmbasin paralleeli nafta ja indeksite vahel. Nafta hind on nii hoogsalt ülesse läinud, et jälle samade "tüüpiliste" tasemete järgi vaadatuna hakkab tõus varsti olema mitte korrigeeruv, vaid trendiv.
Praegune S&P 500 graafik. Tasemete poolest võiks oodata pööret alla. Kuigi tüüpiline 1.618 on juba pea 2.618. Vaadake aga kahe viimase nädala küünlaid: kui pikad, lõppevad nädala tippude juures. Jätsin graafikule ka 3 indikaatorit: stochastic on üleval embedded - aabitsatõde on, et selles olukorras ei ole väga mõtet allapoole vaadata, MACD ja RSI on mõlemad järjest kõrgemaid tippe tegevad - üldjuhul need indikaatorid enne pööret lahknevad (diverge) hinnast.
Muideks, RSI on kuude graafikul (pole siin lisatud) peaaegu samal tasemel, kui oli 1996. aasta keskel. Sealt algas selle indikaatori nõrgenemine kuni 2000. aasta turu tipuni. Samal ajal kerkis aga indeks veel ca 2,5x.



No comments:

Post a Comment