Saturday, May 14, 2016

Euroopa pangad

See nädalalõpp on Eesti pangandusturul lõppemas oluline sündmus Eesti pankade aktsiate turul - LHV märkimise lõpp. Tegelikult see turg alles (taas)tekib. Praeguste tegutsejate kasumist on võimalik osa saada seotuna teiste turgude tulemusega ja muudel börsidel. Tegelikult pole viimasel ajal Euroopa pangaaktsiatel börsidel väga hästi läinud. Mõne puhul on juttu korrrektsioonist, mõne puhul on pilt päris karm - ei ole üldse võimatu, et mingi suurem kriis võib seekord saada alguse raskustest Euroopa pangandusturul.
Praegusel hetkel on minu arvamus, et meie kohalikul turul ei ole mõtet erilist aktsiate tehnilist analüüsi teha (kuna see on andmetele ebamugava ligipääsu tõttu aeganõudev, siis ma pole laisa inimesena seda ka proovinud). Nad liiguvad suures osas maailmaturu emotsioonidele vastavalt.
Seega LHV tuleviku liikumise osas on ilmselt suures osas määravaks nii USA indeksid, kui ka Euroopa pankade aktsiad.
Euroopa pankadest on meedias saanud (halba) tähelepanu Deutsche Bank. Kui selline (sümboolse nimega) pank peaks kukkuma, siis on mõju ilmselt päris tugev.





















Siin graafikul on küllalt oluline sihtmärk nähtav $11.55 kant. See joon langeb pea täpselt kokku ka juba eelnevast ajast tuleva sinise joonega. Enam-vähem sel tasemel lubab läbi saada ka 5 lainet eelmise kevade algusest - selle 100% on 9.66. See sobiks korrrektsiooni lõpuks - ka korrektsiooni lõpp peaks olema 5-laineline.
See graafik on igatahes väga nõrk. Pikemas perspektiivis (siin pildil pole) on langetud 2007. a. ca 160 pealt 16.38 peale ning sellest pea kolmandik on veel kadumas. Seda pikka langust ei pea palju venitama, et minna alla 0-i. See aktsiahind tähendab aga pankrotti vms. olukorda.

Eraldi aktsiate piltide vaatamine ei anna aga tervikpilti, paljud on neist liikunud külgsuunas ja ka allapoole mingit aega. Leidsin USA-st sellise ETF-i EUFN, mis peaks Euroopa panganduse kohta mingit pilti näitama.





















Selle vara ajalugu pole eriti pikk, seega eelnevast ei saa suurt midagi rääkida. Panin tipuks 2014. aasta keskpaiga tipu. Minu arust sobiks 3-lainelise languse lõpuks roosa kast. Sinna kasti jääb sisse veel ka pruun tase 161.8% 14.21 (siin pildil pole). Varianti, et põhi on juba tehtud (teoreetiliselt on võimalik) ma ei usu.

Mainisin eespool, et olulised on ka maailma (USA) indeksid. Nende puhul on praegu kõige mõistlikum tõlgendus, et veebruaris algas W5 mõningatel ka ED-na (lõpudiagonaalina). ED puhul on päris mõistlik korrektsioon ka 76.4% - seega on päris pikk maa langeda, enne, kui see variant kahtlaseks hakkab muutuma. Selle variandi lükkaks ümber alles langus alla veebruari põhjade.





















Konkreetselt S&P puhul on eelmise aasta kevadest alanud korrektsiooni võimalik poolikuks pidada, kuna tõus veebruarist on seni 3-ne laine. Teiste puhul see aga kõigil nii pole - seega on tõenäoline tõlgendus, et veebruaris algas tõus, mis on küll eri indeksitel erineva struktuuriga

No comments:

Post a Comment