Saturday, September 13, 2014

S&P'l MACD divergence

Selle nädalaga tuli S&P nädala graafikul välja signaal MACD divergence (MACD histogram oli eelmine nädal minimaalselt positiivne). See ei ole nii sageli esinev signaal, samas on see näidanud mitmeid olulisi asju. Ka Eestiga seotud Alexander Elder'i selle kohta käiva raamatu tutvustuses kirjutasin ma: "Siinse õpetuse järgi oli nädala graafikult leitav 2007 aasta tipp ja 2009 aasta põhi. See signaal oli ka Apple'i aktsial natuke enne 2012 sügise tippu."





























Käesolevale eelnevalt on siinsel graafikul MACD peal veel 4 noolt, mis näitavad seda signaali. Peale ühe, on kõigil juhtudel toimunud üle 60-punktine kukkumine. 2012. aasta esimese noole puhul juhtus, nagu ma ka siin olen kirjutanud, et peale signaali mindi tegema veel uut tippu. Graafiku all vasakus nurgas on näha (märgistamata) sama signaal 2009. aasta märtsi põhjas.

2 comments:

  1. Kõik signaalid pole graafikul märgitud (kui ei järgnenud olulist liikumist). 2012 aasta nooled on vale koha peal. Sellise pildi järgi ei tohiks ühtegi järeldust teha!

    ReplyDelete
  2. MACD divergence (nii nagu Elder sellest kirjutab) on siis juhul, kui MACD histogram teeb ühe tipu, siis käib teisel pool 0-joont ja siis teeb uue (isegi lokaalse) tipu esialgsega samal pool, kusjuures kaugus 0-st on palju väiksem. Signaal on kohe peale madalamat tippu (ei oodata 0-joonega lõikumist).
    Minu arust nendele nõudmistele vastavat signaali puudu pole. Nende järgi on toimunud ka liikumine, peale 2012. aasta esimese, mille järel tehti hinnas veel uus ja kõrgem tipp. Kuigi ka siis tuli põhi allpool "valet" signaali.
    Minu vaatamise järgi on see signaal just nädala graafikul päris oluline (ega 100% ei saa tulevikku garanteerida mitte mingi asi). 2007 ja 2009 aastal ma ise turgu nii ei jälgnud, seda raamatut polnud veel näinudki (ei tea, kas oli olemaski). Enne Apple'i tippu kirjutasin ka siin, et selline signaal on, kuid ilmselt keegi turuliidrit ei shordi. Nädal-paar hiljem tuli aga välja, et see signaal näitaski niivõrd uskumatut asja (et Apple sööstab allapoole ilma muu turuta) päris õigesti ja enne selle toimumist.

    ReplyDelete