Saturday, October 11, 2014

Võimalikke arenguid turul

Turu liikumine toimub sageli nii, et kui kõik on ühes stsenaariumis kindlad, siis tuleb üllatusena hoopis muu lahendus. Siin on taga ka selge loogiline seletus - kui kõik on ühte või teist moodi ennast positsioneerinud oma ootuste järgi, siis suurem pildi muutus toob kaasa vastavalt sellest aru saamisele vajaduse oma positsioone "ringi mängida" - see tekitab omakorda hinnasurve, mis algavat liikumist võimendab.
Paljud analüütikud kirjeldavad oma analüüsides turgu "paha olendina", mis kauplejaid oma võrku püüab (mingit liikumist lubab) ning siis nad alla neelab (hoopis vastassuunas liigub). Turul, kui sellisel, ilmselt mingeid kavatsusi pole, kuid sellise tulemuse saavutamiseks ongi kasulik inimeste psühholoogia - ka kõige isepäisemad lepivad mingil hetkel karja arvamusega ja siis ei ole jäänud turule enam kedagi vastupidist liikumist ootama. Kui selline liikumine ikkagi tekib (ja miks ta ei tekiks, kui vastassuunda minna soovijaid - rahalisi panustajaid, enam juurde tulla pole), siis peavad kõik oma positsioone "ringi mängima" hakkama ja sellest saab see uus liikumine hoogu.
Täna olen lugenud ja mõelnud kahe asja peale ning nendes mõlemis (vähemalt enda jaoks) (taas)avastanud stsenaariumi, mis vähemalt viimasel ajal peas pole olnud.
Esmalt euro. 15. märts 2014 panin ka siia joonise (sama on mul praeguseni arvutis aluseks kuude graafikul), millel oli kaks võimalikku diagonaali. Aprili ja mai liikumiste järel keerasime me allapoole ja tundus, et tehti sinine d tipp. Täna kirjutas minu poolt kõige rohkem loetav valuuta analüütik, et euros on võimalik mitmeid erinevaid stsenaariume. Hakkasin ka ise pikemajalisemaid graafikuid vaatama. FXE kuude graafik praegusel hetkel:






































Siin graafikul pole kaugel sinine e ja (B). Kui nendeni jõutaks (selleks sobiks kõige paremini ilmselt ikka sellest kevadest alanud langusele korrektsioon ning seejärel ca sama suur langus kolmnurga alumisest trendijoonest allapoole). Laineteooria järgi peaks (B)-le järgnema aga (C), mis võiks olla vähemalt 61,8% (A)-st, mis viis eurot ülespoole 2008 tipuni. Loomulikult pole see võimatu, kuid hetkel USA-Euroopa võrdluses ei tundu see mulle lähiajal kül usutav.
Laineteooria järgi on kolmnurga sees liikumine 3-osaline. Aga kui me oleme praegu lõpetamas Punase e 2. osalainet? Siis mindaks peale seda üles punase e ja B juurde, millele järgneks punasele A vastav C alla, mis viiks kursi pariteedi lähedale. Äkki see on loogilisem? Loogika loogikaks, kuid graafikul on põhja toetuseks ka üks signaal - heleroheline toetusjoon RSI peal. Kui RSI väga palju siin põhjas enam ei langeks (stochastic on juba ülemüüdus ning võiks pöörata), siis võib öelda, et see toetus samale tasemele kui 2012 aastal ning ligilähedselt samale, kui 2008 ja 2010 aastal. Nii kaua, kui me sellest toetusest läbi ei vaju, ei tohi seda ära unustada. Et tõlgendamine ei oleks liiga lihtne, siis on teoreetiliselt ka võimalik, et sinine e (B) jääb lühikeseks ja ei jõua trendijooneni.
Lühiajaline pilt (mis ka rahakotile mõjub) on aga selline, et reede lõpetatakse tasemel, mis võib tähendada, et eelmise nädala korrektsioonist liigutakse allapoole, aga sama hästi ka seda, et korrigeerivast lainest on läbi vaid a-b ja ees ootab eelmise nädala algul alanud a-le vastav c.

Teiseks riigivõlakirjade intressitase, mida vaatan TNX-i peal.



Olen siin eelnevalt kirjutanud, et kas 2012. aastast alanud tõusu pidada korrektsiooniks või trendivaks laineks. See on omaette teema. Kui aga arvata, et see on laine 1, siis peaks talle järgnema korrektsioon. Selle aasta jooksul on selline ka toimunud. Selle sisemise struktuuri järgi oodati põhja (ka mina kirjutasin) juuli põhja kanti. Peale seda oleks pidanud algama uus impulsslaine üles, mille 2. osalaine ei tohiks kunagi 1. osalaine algusest allapoole tulla. Nii aga on praeguseks juhtunud.
Kõigest sellest tulenevalt on paras segadus ja mulle tuli täna pähe võimalus, mis tundub küllalt võimalik. Augusti alguseni tuli alla vaid korrektsiooni esimene osalaine A, siis algas ülesse B, mille 2 esimest osa - a ja b, peaks olema läbi saamas(nud). Siit tuleks üles c, mis lõpetaks B. Sellele järgneks alla C, mis koosneks 5 osalinest ja oleks samas suurusjärgus A-ga. Sellega jõutaks sellel aastal alanud korrektsiooniga suurusjärku 50-61,8%, mis oleks sellele parem suurus, kui praegune napilt 40% ületav. Selline asi on omakorda ka loogiline, sest intressitase ei kipu ilmselt ühes suunas ära "kihutama". Pigem on loogilisem sügavamad korrektsioonid. Samas on olukord väga selline, et sobiks hästi, kui veel mõnda aega sõidetaks stiilis "tuleb kõrgem intressitase, intressitase veel langeb". Fed muudab oma "keelt" ilmselt veel mõningaid kordi, mis mõjutab lühiajalist suunda.
Ka siin graafikul võib tekkida RSI toetustase, mis vähemalt B jooksul "kannab".
















No comments:

Post a Comment