Monday, March 10, 2014

Huvitavad lahknemised

Turud on enda liikumisega ja maailma poliitikaga jõudnud olukorda, kus ka turul endal pole vist arusaama, kuhu edasi liikuda.
Praegusel hetkel minu lemmikuks olev analüütik, kes püüab välja tuua võimalikke arenguid lainetest ja tasemetest lähtuvalt, kirjutas eelmise nädala lõpus nii dollari kui euro analüüsi alla, et esmane lugemine oleks tal nende osas pulline. Kui siis lugeja kirjutas alla kommentaari, et need on omavahel väga seotud, vastassuunalised asjad, siis ta kirjutas vastuseks, et see, et kahe erineva valuuta eelistatud prognoosid lähevad vastuollu, näitab, kui segane on olukord ning tuleb arvestada vähemalt kahe variandi võimalusega.
Ise arvan, et praegusel hetkel euros pikk olla (isegi, kui lainete tasemed lubavad uusi kõrgemaid tasemeid) on väga riskine - kui Ukrainast mingigi tõsine signaal tuleb, siis kukub euro ilmselt päris järsult. Loomulikult ei saa välistada, et enne selliseid uudiseid tehakse ära pullise stsenaariumi vajalikud kõrgemad tasemed.
Teine imelik asi on eri varade trendijoonte lahknemine. Lugesin juba eelmisel neljapäeval ühest analüüsist, et euro on tõusnud üle 2008 ja 2011 aasta tippudelt tõmmatud trendijoone. Vaatasin oma graafikule (ma jälgin pikajalisi trende harjumusest ETF-i FXE järgi) - seal ei oldud üle selle trendijoone veel mindud. Ka selle analüütiku jutt ei olnud illustreeritud valuuta enda graafikuga, vaid teise võimalusega seda Stockcharts'i all jälgida - $XEU. Tema joon oli täpselt tõmmatud (olen märganud, et paljud analüütikud veavad oma jutu tõestuseks jooni vägagi lohakalt). Tegelikult ollakse üle trendijoone mindud ka päris valuuta graafikul.
Siia siis FXE ja EURUSD graafikud (jutt on siis tippude peal langevast rohelisest või sinisest trendijoonest):



Praegu (pühapäeva õhtul) turu avanedes on euro sutsuke vajunud - ei tea, kas põrkutakse sellelt trendijoonelt tagasi või kontrollitakse seda ülevalt poolt.

Natuke sama on olukord ka kulla kahe vara puhul Stockchartis: $GOLD ja GLD:



Ühe puhul ollakse selgelt trendijoonelt (sinakasroheline langev) tagasi põrkunud, teisel juba selle peal teist põrget tegemas.






No comments:

Post a Comment