Thursday, April 4, 2013

Väga pöörde moodi

Täna (3. aprill 2013) tegid suure tõenäosusega 3 suurt indeksit koos pöörde allapoole. Väiksemate firmade indeksid on juba varem nõrgad olnud.
Taust turu üles liikumisele on olnud juba mõnda aega küllalt nõrk - turg on väga optimistlik ja üleostetud (ka pikematel graafikutel), majandusnäitajad on ka vähehaaval allapoole pöördunud. Vaid USA mitmed näitajad (mida võib hea tahtmise puhul pidada tagantjärele näitajateks) on veel ülespoole liikumas. Need võivadki pöörata alles peale seda, kui turud pöörduvad ja see kõigile nähtav on. Sel nädalal tuli allapoole ISM Manufacturing ja ADP tööjõu näitaja. Reedel on tulemas "suur" tööjõu näitaja. Kui see liigub samuti nagu kaks eelpooltoodut, võib langus hoogu saada. Loogiliselt peaks olema nende näitajate vahel seos, kuid statistika on imeline, eriti kui seda annab välja riik. Tööjõu näitajate osas on mõjutav Obama maksustamise skeem (tervishoiu kulude osas), mis paneb kohustused alates mingist hõivatusest - kasulik on seega ühe põhikohaga töötaja asemel pidada kahte poole kohaga. Iseenesest, kui inimesed oma eluga hakkama saaksid, on see ju tore - töökohtade arv suureneb ja inimestel on rohkem vaba aega.
Ise olen olnud liiga karu, nagu kahjuks enamus ajast.
Mis tehnilised märgid praegu graafikutel oleks?
Üks oleks lainete lugemine: 5 lainet novembri algusest üles on kolmel suurel indeksil täis. Viimase 5. laine pikkus on saanud samaks 1. lainega. Oleks nagu OK. Kuid lainete puhul peab meeles pidama, et pea iga liikumine on võimalik tagantjärele lainete lugemise sisse sobitada - selle ennustavasse võimekusse ei maksa liiga palju uskuda. Igal juhul tõenäolise lainete lugemise järgi lubaks praegu nagu pööret. Ja täis ei pruugi olle lained üles mitte vaid eelmise aasta novembrist, vaid ka 2009. märtsi põhjast.
S&P päevade graafiku slow stochastic langes välja ülemüüdud embedded-olekust (seda juhtub tõusutrendi jooksul muidugi ikka aeg-ajalt), huvitavam on samal graafikul RSI(14) kolmene tipp karuturu vastupanu vastas (viimane tipp veel hästi kergelt madalam eelmistest kõrgema hinna puhul - seega nagu divergence). RSI toetus on olnud viimane aeg kusagil 45 kandis - selleni võib langus kergelt minna, kui see jääb hoidma, siis pole veel suurest langusest vaja rääkida, kui murdub, siis võib tekkida karune pilt päevade graafikul. Nädalate graafikul on RSI tulnud alla 70 - see võib olla languse signaal või ka mitte (sageli on kohe uuesti üles mindud ja hinnaga veel uus tipp tehtud). Kuude graafikul on RSI vaid kergelt üle 70 - ei tundu, nagu peaks allapoole pööre tulema. On muidugi pilt, kus 2000, 2007 ja nüüd 2013 tippude puhul on RSI tipud allpool pea sama hinna juures - see võiks näidata pikemaajalist hoo raugemist. Kuidas see sobib aga raha trükiga (need indeksid on kõik rahalised), on tõsise mõtlemise teema.
Nasdaq 100 on alates oktoobrist olnud päevade graafikul RSI osas alla karu vastupanu, viimane tipp natuke veel nõrgem. Slow stochastic pole olnud selges ülemüüdud embedded-olekus märtsi lõpust alates, täna võiks olla MACD divergence (kuigi eile käidi üle nulli väga vähe - vist, pole pea nähagi pildi pealt).
DowJones Industrial Average slow stochastic langes täna välja ülemüüdud embedded-olekust. Siin on üks selline pilt, kus RSI langes juba mõni aeg tagasi alla 70-joont, kaks korda on püütud sellest uuesti üle saada, kuid pole õnnestutud.
Äkki mingeid selgemaid pilte ei tulegi?
Täna oli USA turul väga otsusekindel liikumine allapoole ka 10- ja 30-aastaste võlakirjade tootluses. Üks liikus päris hooga läbi 100SMA. Miks need on olulised aktsiaturu liikumist prognoosides? Aktsiate indeksite märgatav langus pole võimalik, kui samas võlakirjade tootlus trendina tõuseks (üldjuhul). Turul on pea 100-protsendine üksmeel, et USA võlakirjad odavnevad (tootlus tõuseb). See ei pruugi aga nii minna, mis sobiks hästi tõsise korrektsiooniga aktsiahindades.

No comments:

Post a Comment