Monday, April 22, 2013

16. nädala lõpp

Nädal, mis andis tunda tõsist langust, on läbi. Nädala lõpus pole arvuti taga olnud - majanduseteaduskonna vilistlased kogunesid Tartus.
Arvuti taga on esmane mure hinnata ära, kuidas võivad tunda end lühikesed positsioonid turu ja euro suhtes  järgmisel nädalal. Selle jutu kirjutamise alustamise hetkeks on valuutaturg juba lahti ja euro  on sutsuke kerkinud.
Käiks läbi mõned põhigraafikud.


S&P graafik on mitte mu kõige põhilisemas seadistuses. Siin on keskmised peal EMA-dena. Mul endal on selle nimeks (Jack) Steimani layout. Siin on pikemad keskmised SMA asemel EMA-d. Päris paljud kauplejad vaatavad turgu selliselt. Joonise pealt on näha, et põrkuti üles tagasi täpselt päevade graafiku 50EMA pealt. Graafikul on näha veel ka esmaspäeval kujunenud selge MACD divergence. See on ikkagi küllaltki oluline signaal trendi pöördeks, kuid nagu olen ka eespool kirjutanud, toimub sageli peale seda signaali veel mingis suuruses laine vana trendi suunas. Vaatame. Siin graafikul on näha, et veel jäi kehtima RSI toetuse tase - sellest ei vajutud veel seekord läbi. Sellest loogikast lähtudes võib öelda, et pullitrend pole veel lõpuni murtud.

S&P nädala graafik:


Nädala graafikul on stochastic veel  embedded - ka see viitab, et vähemalt nii pika graafiku pealt vaadatuna pole tõusutrend veel läbi. Samas RSI on tulnud juba alla 70. Kui vaadata kolmnurga ülemist vastupanujoont, siis mingi taseme korrektsioon peaks tulema vähemalt selle vastu. Kas RSI peal on toetusjoon, milleni peaks vähegi suurem korrektsioon ka välja tulema.

S&P 30 min graafik:


Siin joonise peal on ühelt poolt RSI-l näha 30 tippu,mis on läinud välja peaaegu samale tasemele (joont graafikul pole) - ka praegu oleme pea sellel tasemel. Samas on hinna liikumisel paar Fib tasemete gruppi. Kui vaadata kogu 11 aprilli tipust alla tulnud liikumist, siis me pole korrektsioonina jõudnud veel 38.2%-nigi. Äkki on korrektsioonist läbi vaid a. Sageli toob b ka RSI nii palju alla, et c saab minna kõrgemale ilma erilise tõusuta RSI-s võrreldes a tipuga. See on ka loogiline - viimane laine samas suunas on loomulikult  nõrgim.
S&P peal on lainete (3 alla tulevat) selgelt näha. Nasdaq'i peal on asi sutsuke segasem. Olen ise nädala jooksul asja mitu korda ringi mõelnud, pole lõpuni kindel, mis on õige. Ka lainemeeste versioon ei veena mind üheselt. Siin toob tarkust ilmselt tulevik.

Nasdaq 30min:


Siin on RSI peal ka korrektsioonid pea ühele tasemele (seda joont pole). See graafik on lainete vaatamiseks. Peal olevad 1 ja 2 ei lähe kokku sellega, mida laineanalüütikud praegusel hetkel on kirjutanud: nende järgi on 1 kohal juba 3 laine lõpp, 2 on 4 ja sealt edasi kuni põhjani 5 laine. Mind häiris reaalajas (siis panin ka siinolevad 1 ja 2 joonisele) see, et kui numbri 1 kohal oleks 3, siis 4 laine korrigeeriks tervelt 61,8% esimese 3 laine liikumisest. See pole loomulikult välistatud, kuid reeglina võiks see asi olla 38,2%. Igal juhul (sõltumata lugemisest) ei tule selle langeva laine puhul kõigi alamlainete otsad välja kanali peale. Praegu graafikul oleva numeratsiooni pilti rikkus reede õhtul see, et kui me loeksime, et praegune seis on 4 laine lõpp, siis see läks üle kanali joone. Samas ta võib siit ka kohe alla tagasi minna (RSI).

NDX päevade graafik:


Ka siin oli nädala algul MACD divergence. Vaadates siin RSI-d on juba novembrist alates toimunud liikumine 2 taseme vahel, mis eeldusel, et teiselt poolt minnaks kaugemale, näitaks pulli- või karuturgu. RSI järgi pole nagu kumbki turg selle aja jooksul. Märkimist väärib, et neljapäevane põhi käis ka vaid pullituru toetuse vastu. Paistab, kas see tase murtakse lähiajal. Samas on  stochastic kihutanud hooga alla, kuid pole ülemüüdud piirkonda veel sisenenud. Sellest võiks lugeda, et samaks ajaks võib ka RSI toetustaseme murda.

Mis positsiooni siis omada? Kaldun arvama, et natuke pikemas perspektiivis läheme vähemalt natuke veel allapoole. Kuna aga lainetega on ka kerge segadus, siis lühiajaliselt ei ole välistatud korrektsioon üles. Samas ei suuda mina seda korrektsiooni nii üheselt välja lugeda, et suudaks seda kaubelda.



No comments:

Post a Comment