Wednesday, July 4, 2012

Pea kogu juuni oli korrektsioon

Turud said oma allaliikumise tipu kätte 4. juunil. Peale seda on sellele liikumisele toimunud korrigeerumine. Paljud analüüsijad on juba mitmeid kordi öelnud, et põhimõtteliselt on korrigeeriva laine miinimumnõuded ammu täidetud. Ikka aga leitakse uusi põhjusi turu tasemeid tõsta. Viimaseks suureks katalüsaatoriks oli juuni viimase kauplemispäeva eel toimunud lõunariikide võit Merkeli üle. Hiljem on sel teemal avaldatud küll ka teistpidi arvamusi (kas need kokkulepped on üldse head lõunariikidele, kas üldsõnalised lubadused neid palju päästavad jne.?), kuid praeguse hetkeni on turgude suhtumine positiivne. Esmaspäeval avaldatud ISM Manufacturing PMI, mida peetakse üheks olulisemaks leading-indikaatoriks oli küll juba tasemel, mis näitas USA majanduse kokkutõmbumist. Turu üldine meelsus on aga nii positiivne, et tagasitõmbumine oli vaid hetkeline ja päev sulgus vähemalt S&P osas plussis. Ma olen ise üritanud vaadata, kusmaani eelmiste lainetega analoogselt võiks tõus jätkuda. Tase võiks olla vabalt mai alguse tase ja tipu aeg 11. juuli  kanti. Kui sellest tasemest palju ülespoole minnakse, siis on juba põhjust hakata ümber hindama lainete järjestust, mille järgi aprillis algas suurem allapoole liikumine. Üks loomulik võimalik piir on ka aprilli ja mai alguse tippe ühendav joon, mille vastas me praegu oleme. Lisaks oleme me S&P osas ka veebruari lõpu lokaalse tipu taseme vastas.


Enda portfelli osas olin juba enne kuu lõppu turu suhtes küllalt lühike (nagu ka siin kirjutanud olen). Seega 29. juuni oli küllalt valus. Samas praeguses olukorras on vähegi pikemas perspektiivis ilmselt õige lühike olla.



Juunikuu põhimõttelised muutused olid hallatava portfelli lõpetamine (püüdsin seda teha ajal, kui kaotus suhteliselt väike oli), samuti üldiste investeeringute mahtude tõstmine - see tähendab lisaks veel ka seda, et juunikuu absoluutnumbrites liikumised on suuremad, kui samadele tootluse numbritele vastavad liikumised eelmistel kuudel. Juba teist kvartalit "päästab" tootlusi kvartali lõpus toimunud Eesti aktsiate ralli.
Sel kuul sai tootluse jaoks tehtud kaks suurt viga: algul lähtusin ma positsiooni minekul vaid tasemetest, hiljem võimalikust lainete "valmimisest" - tegelikult tuleb aga suuta need kaks asja kokku viia ja jälgida samal ajal veel ka momendiindikaatoreid. Need peaks andma signaale, mis kinnitaksid lainete lõppemist ja pööramist.
Selle kuu lõpuks reliseerus siis olukord, milles märtsi algul PIMCO võlakirjade ETF-i ostes oleks praegusel hetkel seis parem kui kogu portfellil kokku. Seda hoolimata sellest, et BOND näitas kuu lõpul toimunud aktsiate positiivse liikumise ajal nõrkuse märke. BOND-i puhul peab arvestama, et ka see ei saa jätkata oma 4 kuud kestnud liikumist niiviisi lõpmatult, kuid ilmselt pole tal languse aeg veel päris lähiajal algamas.

Maailma majanduse liikumise osas annab hea ülevaate Business Insideri ostujuhtide indeksite kuu muutumiste ülevaade. Sisuliselt kogu maailmas toimub meeleolude langemine.

No comments:

Post a Comment