Thursday, July 12, 2012

Suure tõenäosusega on S&P 3 laine alanud

Aprillis-mais tulime allapoole 1 lainega, mida siis ligikaudu kuu aega 2 lainega korrigeeriti. Küsimus on, millal 2 laine kindlasti lõppes (lõppeb).  Reaalne võimalus oli, et eilselt tasemelt minnakse veel üles ja tehakse 2 laine sees veel üks kõrgeim tipp. Tänane eilsest põhjast allapoole minek (ja eriti veel, kui sinna alla ka sulgutakse) peaks andma päris suure kindluse öelda, et 3 laine on alanud.
Kui kaugele siis minnakse?
Seda ei ole vist võimalik öelda (enamus mõtlevaid inimesi ei tee ka seda). Teada on vaid, et 3 laine on 5-st lainest üldjuhul kõige tugevam. Seega hea pakkumine oleks, et 3 laine langeb 1,6 korda nii palju, kui tegi seda 1 laine aprilis-mais ja on ajaliselt ka 1,6 korda pikem.
Indeksist suurem küsimus on valuuta - euro on ka täna tugevalt vajunud, kuid selle osas hakkavad vastupidised jõud järjest rohkem tööle:
  • odavam euro soodustab eksporti, mis tõstab nõudlust euro järele;
  • USA võlakirjad on juba nii kallid, et lisaraha ei tõsta enam eriti hoogsalt nende hindu - seega ei tule sellest ka lisanõudlust võlakirjade järgi;
  • hetkel on veel turvalisemad eurovõlakirjad nõutud (tänane uudis Soome negatiivsest intressist), lõunariikide (eelkõige Itaalia) ärakukkumine on mõneks nädalaks stabiliseerunud.
Uut tuld sellele protsessile saabki anda ilmselt Itaalia (siis Prantsusmaa, hiljem Saksamaa) võlakirjade odavnemine - need on piisavalt suured, et valuuta kurssi ja USA võlakirjade hindu mõjutada.

No comments:

Post a Comment