Monday, June 4, 2012

Kuu ja nädala lõpp

Järjekordne kuu on lõppenud. Saab järjekordselt tuua välja kuu statistika. Eelmisel kuul lootsin ma veel, et investeeringute juhtimisel saab vähemalt osaliselt kellegile teisele toetuda, kuid viimane kuu hakkasin ise asjaga tõsisemalt tegelema (mis muude tegevuste kõrvalt pole alati nii lihtne). Oma jõu ja aja puudumisel on omapoolne panus olnud vaid püüus "õigel pool turgu" olla. Plaanin (püüan) liikuda lühiajaliselt trendide järgi ka commodities'te futuuridega ja kaubelda ka üksikute varade (ETF-d, aktsiad) signaale. See võtab aga palju rohkem aega - eks paistab, kuidas hakkama saan.
Kuu lõpu seisuga on erinevate varade liikumise trendid olnud sellised:


Joonte liikumise pealt on näha, et Eesti aktsiad on tunduvalt allapoole vajunud (tegelikult oli hea kuu märts, pärast seda on miinus). Ma olen kogu aeg mõelnud, et Eesti aktsiate portfell on "juhitamatu", kuid praegu tundub, et maailma languse kontekstis on ka meie turul ees langus, milleks mingitki viisi peaks valmistuma. Esmane mõte on väljuda nendest aktsiatest, mis on juba oma tõusu teinud ja hakkavad vajuma, nende puhul, mis on veel küllat all, vaadata liikumist. Kuigi - ükski aktsia pole nii all, kui seda eelmise laine põhjas, seega ruumi languseks on veel küll.
IB (enda juhitud varad) tõusis sel kuul üle kogu varade keskmise. Abiks suurem keskendumine, samas ka kindlasti lihtne kuu. Hallatud portfelli panen ilmselt kinni - minus on liiga palju kapitalisti, et sellist kahjumit näha. Kui trendid nii liiguvad, nagu paljud ennustavad, siis tuimalt "pikk" olles võib päris suure kaotuse kokku saada.
Mis siis turg ise teeb?
Reedel liikus ka S&P välja vahemikust, kus ta pea nädal liikus. Väga suur tõenäosus on, et allapoole liikumine jätkub. Valuutad on euro suhtes kallinenud. Reedel dollar küll kaotas halbade USA tööjõu näitajate tõttu oma hoogu, kuid see on tõenäoliselt ikka vaid ajutine hoo raugemine. Seega "sõit" läheb ilmselt mingi aeg edasi. Oluline on ära tajuda, millal allapoole liikumises suurem korrektsioon tuleb. Loomulikult võib ka selle korrektsiooni kahjumi "sisse võtta", sest peale seda jätkub allapoole liikumine ilmselt veel ja äkki isegi suuremas ulatuses. Samas kasumi maksimeerimiseks ja närvide säästmiseks oleks hea vahepeal vähemalt rahasse tulla. Kui arvata, et allapoole liikumine on impulsslaine 5 osalainega, siis möödunud nädala külgsuunaline liikumine võiks olla alles 2 laine. Aga eks aeg näitab. Eelmine nädal tellisin omale Elliott'i lainete informatsiooni. Alles hiljuti kirjutasin, et olen selle asja suhtes küllalt skeptiline. Ega see hoiak pole veel eriti muutunud. Peab küllaltki palju lugema, jälgima, kuidas ennustused paika peavad. Igatahes on nende nägemus, et 2007 aastal algas 3-laineline korrigeerumine, mille teine laine pöördus alles äsja kolmandaks, mis läheb tõenäoliselt allapoole esimese põhja (siis 2009 põhja). See ennustus ei tundugi nii väga võimatu - majanduses on "välja ravimata" päris palju probleeme, mis ei ole mitte väiksemad, kui 2008 languse tekitajad. Samas on keskpangad päris palju oma võimalustest ära kasutanud, seega nende tegevuse mõjud on kindlasti väiksemad kui eelmine kord. Eks aeg näitab! Tuleb püüda ikka õigel poole turgu olla (või kui õiget poolt üles ei leia, siis rahas).

No comments:

Post a Comment