Saturday, April 14, 2012

15. nädala lõpu mõtted

Nädala jooksul liikus turg päris palju allapoole - S&P peaaegu 2%. Mõningatel on sees juba paanika, et turg ongi ära kukkumas ja järgmist ülespoole liikumist võib oodata alles sügisel. Kuigi turu suhtes praegusel hetkel pikk olla on äärmiselt optimistlik, pole see kukkumine veel päris käima läinud. Päevade graafikul läks S&P juba väga ülemüüduks, enne kui natuke stabiliseeruma hakkas, nädalate graafikud näitavad ikka veel tõusutrendi, kus on paras korrektsioon.
Turu kukkumine peatus ja sai toetust eelmise aasta juuli tipu tasemelt. Minu jaoks on see kergelt mõistetamatu (sest aasta kõrgeim tase oli aprilis, millest seekord vajuti läbi), aga eks turg teab paremini.

Illustratsiooniks S&P kuude graafik:


Dow Jonesi IA mängib jällegi selle tasemega, millest eelmistes postitustes paar korda kirjutanud olen - seekord toetub päris suur liikumine selle taseme peale:


Kokku võttes võiks öelda, et 2 suurt indeksit on ennast juba tõestanud toetustaseme peal. Millal sellest läbi vajutakse on aja küsimus. Ameeriklaste enamuse arvates sõltub see aeg juba praegu avaldatavatest ettevõtete I kvartali tulemustest. Maailma vähe laiemalt vaadates tundub, et oluline tegur on siin Euroopa võlakirjade olukord: LTRO positiivne mõju on juba nõrgenenud, nüüd on EKP jälle turule tulemas - kui hästi ja kui kaua see aitab, on tulevikus näha. Jälgida võiks võlakirjade tootlusi, näiteks Itaalia 10a ja Hispaania 10a - kui nende tootlus üles (ehk hind alla) läheb, siis põgeneb raha neist usaldusväärsematesse võlakirjadesse (ka USA), viies nende hindu ülespoole ja samas nende riikide aktsiaturge allapoole.
Teatud võimalus on, et mingiks ajaks jäädakse kauplema ka külgsuunas: siis 1357 ja 1422 vahele.

Seeking Alpha veebilehel on huvitav artikkel koos graafikutega pikaajalise makro kohta. Mitmed graafikud on päris huvitavad ja annavad mõtteainet sellele, kus me praegu ajaloolises pesrpektiivis oleme. Ühe graafiku tooks siin ära: see oleks võlgnevuste taseme graafiku, mis näitab, et maailmas on keskmisena võlgnevus vähenenud veel vaid väga vähe:





VIITED:
The Motley Fool: 50 huvitavat numbrit

No comments:

Post a Comment