Saturday, February 11, 2012

Vastupanutasemed

Igal pool on palju räägitud, et tõusvad aktsiaindeksid püüavad pidevalt läbida erinevaid vastupanutasemeid. Üldjuhul on see raskem kui lihtsalt tõus. Tekib tõusuhoo peatumisi, korrektsioone ja ilmselt mingil hetkel ka suurem tagasivajumine.
Eile vaatasin Dow Jonesi IA graafikuid. Eile (9. veebruari) õhtuks oli DJ kuude graafik läbinud vastupanu joone, mis tulenes 2008. a. ja 2011.a. aprillikuude sulgemishindadest. Kirjutasin veel endale, et praegu on sulgemishind sellest vastupanust üle, kuid kuu pole veel lõppenud. Läks mööda üks päev ja graafik on juba selline:
Üllatav ja mõtlemapanev on, et DJ vajus just selle taseme alla. Samas on täna alles 10. kuupäev. Küsimus on: mis toimub kuu lõpuni? Kas jäädakse selle taseme alla või minnakse sellest teisel üritusel läbi.
Jaanuari lõpu väike korrektsioon käis päevasiseselt ära 18 päeva SMA tasemel. Ira Epstein räägib kogu aeg, et 18SMA-le (tema kasutatavate Bollingeri Bandide keskjoonele) tagasivajumine on tervendav edaspidist rallit silmas pidades.

Selle graafiku pealt on näha ka negatiivne divergence eelmise aasta aprilli ja praeguse veebruari seisu vahel Stochasticul ja RSI-l. Divergence on üldiselt üks paremaid trendi pööramise ennustamise vahendeid. Samas pole veebruar kaugeltki veel lõppenud ning kuu lõpuks võib olla hoopis teistsugune seis. Nii pika perioodi pealt ei ole endal mingit avamust, kas ja millise aja järel võiks divergence'i tulemus avalduda. Praeguse seisuga võib öelda, et negatiivne divergence on ka S&P500-l eelmise aasta veebruari ja praeguse veebruari seisu vahel - indeks ise on tõusnud, kuid Stochastic ja RSI on langenud.

No comments:

Post a Comment