Monday, February 27, 2012

Kas EKP (ECB) raha mõjutab juba turge?

Selle kuu lõpuks saab pankadele kättesaadavaks LTRO teise osa raha. Prognoosid selle summa suuruse kohta on erinevad - alates paarisajast miljardist kuni üle triljoni euro. Igal juhul on see meeletu summa, mis mõjutab kogu maailma rahaturgu. Kuna hetkel on see planeeritutest viimane rahaeraldamine, siis on pankadel vajalik selles osaleda, et kindlustada võimalikult suures mahus endale odav raha järgnevate aastate jooksul. Kui hetkel ei kanaliseeru kogu see raha mujale, siis jõuab ülejääv osa maailma raha- ja kapitaliturgudele.
Tänane päev oli juba tekkinud mõjust ilmekas näide: tõusid võlakirjade hinnad (olulistest kõik peale Prantsusmaa), aktsiahinnad, samuti valuutad, kuhu eurost vaba raha välja võiks viia. Kui juba päris pika aja jooksul on olnud nii, et mingitel päevadel tõusevad nn. riskiste võlakirjade hinnad ja langevad väiksema riskiga võlakirjade hinnad (seda päeva on nimetud risk-on päevaks), samal päeval on tõusnud ka aktsiad. Teisel päeval poetakse riski eest peitu (nn. risk-off päev), siis tõusevad kindlamad võlakirjad, kindlad valuutad, langevad probleemsemate võlgnike võlakrjad, aktsiad jm. riskisem vara. Kui on päev, mil sellest tavapärasest "mustrist" kõrvale kaldutakse, siis on ilmselt midagi toimumas. Täna nii ilmselt oligi - püütakse juba paigutada vara, mille EKP paari päeva pärast turule paiskab.
Täna käis päeva sees ka S&P500 ära kõrgemal tasemel, kui ta jõudis eelmisel aastal. Turu ebakindlust näitab, et päeva lõpuks müüdi hinnad allapoole tagasi. Eks paistab, kas see vastupanutase suudab vastu panna ka sellele, kui EKP rahasüst päriselt kohale jõuab.

No comments:

Post a Comment