Saturday, September 26, 2009

Riiklik petmine

Reedel tuli USA-s välja küllatki oluline näitaja "New Home Sales". Eelmisel kuul käidi juuli kohta välja 433 tuhat, see kuu tuli augusti kohta 429 tuhat. Sellest hoolimata saadi tõusuks 0,7%.
Kuidas see võimalik on? Lihtsalt. Uudise avaldamisel, kui on vaja kõhklevaid aktsiaturge stimuleerida ja tarbijat äratada, käiakse välja hetkel vajalik number, mille puhul saab öelda, et toimus kasv. Kuidas saab vastupidi ollagi, kui sotsialistist president igale uuele ostjale $8000 kingib.
Sellise skeemiga on võimalik iga kuu rääkida tõusust, kuigi tegelik number pidevalt langeb. See "ülevaatamine" on vaid peene tekstiga jutt, millele enam suurt tähelepanu ei pöörata. Patriootlik meedia vaatab sellest mööda.
Mis selles siis halba on? See on ju vaid vahend majanduse ergutamiseks. Halb on see, et sellega puhutakse majandusse vaid õhku sisse. Praeguse kriisi puhul on igal pool uuudiseid, kuidas sama töö saadakse teha ära palju vähemate inimestega. Kus olid nende firmade juhid "headel päevadel"? Need asjatud töötajad oleks võinud ju midagi kasulikku teha. Majanduse tipus poleks nende koondamine tähendanud neile ju ka töötuks jäämist, mis praegu kahjuks juhtub. Kriis on vajalik, et majandus tervikuna "peeglisse vaataks" ja ennast tervendaks. Nagu keegi on juba öelnud: "Selliste sammudega lastakse üks hea kriis raisku minna." Õnneks meie valitsus on europlaanide tõttu teise olukorda pandud.
Turule valetamisel on veel ka teine pool: ebaõiglus.
Selliste uudiste najal võidab keegi ja keegi kaotab palju miljardeid. Need, kes kaotavad, on ebaõigluse ohvrid. Kui USA-s keegi tegi lõpuni mitteausa investeerimisfondi, siis sai ta sel aastal karistuseks mitu "eluaegset". Kui, summana veelgi suuremate summmadega, pettusega tegeleb riik, siis on kõik OK.
Sellise jama tulemus on, et tuleb veelgi suurem majanduslik krahh. USA-st sõidab majandusjõuna mööda Hiina jne. Irooniline on, et veel hiljaaegu jahutati Hiinasse investeerijate soove sealse statistika mitteusaldusväärsusega.

No comments:

Post a Comment