Thursday, September 24, 2009

Languse proov

Eile õhtul tegid kauplemise viimasel tunnil USA börsid päris kõva languse. Ca 2 tundi enne päeva lõppu tuli Fed'ilt avaldus, mis oli sisuliselt see, mida turg ka ootas. Sõnum oli, et Fed hakkab vähe-haaval oma turu stimuleerimist vähendama. Seda ei tehta liiga kiiresti, et turgu mitte kahjustada. Oma pooleliolevate stimuleerimisprogrammide kohta öeldi, et need viiakse läbi pikemaajaliselt, vältides sellega nende mõju lõpust tulevat turu nõrkust. Intressid peaks püsima all veel pikka aega.
Algul hüppasid turud ülespoole, tehes aasta tippusid, siis tuli suur langus viimasel tunnil. Nüüd on küsimus: kas see oli suurema languse algus või lihtsalt allapoole võnkumine?
Öösel pole mingit suurt muutust toimunud, tundub, et keegi ei taha seisukohta võtta. Futuurid, millega pidevalt kaubeldakse (näiteks E-mini), on peale üles-alla kõikumist pea eilsetele sulgumishindadele tagasi jõudnud. Ilmselt oodatakse börsi avanemisel toimuvat, et sealt suund välja lugeda. Enne börsi avanemist tuleb veel natuke makroinfot. Kuidagi ei tahaks uskuda, et näiteks tööjõu infot praeguses väga murdumisohtlikus olukorras (viimaste kuude osas kõige murdumisohtlikum kindlasti) negatiivselt antakse. Kuid, kes teab: äkki eileõhtune allapoole kukkumine ei olnudki tingitud Fedi uudisest, vaid keegi teadis juba tänaseid makrouudiseid.
Täna Eesti foorumeid lugedes tuli välja, et Prantsusmaa võis sellele tõuke anda: tema andis hinnangu euro võimalikule nõrgenemisele, selle tõttu paratamatult tõusis USD Euro suhtes, selle tulemusena euros investeeringuid hindavatele investoritele läksid varad börsil kallimaks, kui sellest tuli mingi müügisurve, mis langes ajaliselt kokku Fedi uudisega, siis võisid USA turu osalised arvata, et nüüd hakkab asi langema ja sealt tuli müüjaid omakorda peale.
Minu arvates on uudistest primaarsem investorite psühholoogiline suhtumine turgu, mis liigub samuti nagu turg, ennetades turu liikumist. Kui mingil ajal loetakse igat uudist heaks, selle peale tuleb tõus, siis mingiks ajaks jõutakse olukorda, kus igat uudist kardetakse ja see võib viia langusele. Praegu oleme kindlasti jõudmas olukorda, kus iga uudis võib turu ära kukutada.

No comments:

Post a Comment