Tuesday, September 29, 2009

Kulla võlu

Septembris kihutas kulla hind ca 5% ülesse, käies untsi eest üle 1000$ piiri (Vastavalt kulla ETF GLD üle 100$, kõrgeim 100.8$). See hinnapiir tundub olevat viimasel ajal piiriks, millest hind väga läbi tungida ei taha. Pikema perspektiivi prognoosides räägitakse untsi järgnevatest hindadest: 2000$, 3000$ ja 5000$.



Septembri liikumist võib võrrelda muude varade hinna tõusuga - turule tulev raha tõstab lihtsalt hindu. Kuna muude varade pealt on lühiajalise teenimise võimalus kiirem, siis läheb palju raha nendese.
Kulla osas on oluline ka reservide hoidmine kullas. Kindel kulla ostja on Hiina. Mõned väiksemad on aga kulda müünud, et saada raha ja samas turu likviidsust vähendada. Kindlasti ei ole Hiina läinud turule järgnevalt: meil on X summa raha ja selle eest me ostame kulda. Pigem on võetud hinnatase, mille pealt ollakse ostmas. Sellest tuleneb esimene minu arvamus: kulla hind ei ole allapoole paindlik. Mingist hinnast allpool on lihtsalt tugevad ostjad olemas.
Viimane aeg on kõikjal jutuks praeguse börsitõusu jätkusuutlikkus. Selge on, et majandus sellele vastavalt ülesse ei lähe, tegemist on vaid lisanduva rahaga valitsuse poolt ning erainvesteerijate sooviga veel rongile kaasa saada. Mingi hetk peab hinnatase kindlasti allapoole tulema, keegi ei tea vaid, millal. Küsimus: mida teeb kulla hind, kui aktsiaturg "ära kukub"? Teine minu arvamus: kulla hind tõuseb siis hüppeliselt. Mõlemad hinnad tõusid koos, kuna turule tuli uut raha. Kui aktsiate hinnatase kukub alla, siis aktsiatest väljub suur hulk raha, millest vähemalt osa jääb turule ja läheb kulda.
Sellest tulenevalt võib olla mõistlik pikaajalises perspektiivis mingi positsiooniga kullas. Nii on hea oodata turu kukkumise algust, kuna olles muude varadega lühikeses positsioonis, tuleb selle pealt pidevat kahjumit, mis võimalikku tulevast kasumit vähendab. Kullaga saab aga olla turu tõusuga kaasa liikumas (selle jaoks on hetkel muidugi probleem see 1000$ piir, millest turg ei taha väga kergelt läbi liikuda) ning võimaliku languse puhul ka aktsiaturuga vastassuunas liikuda.

No comments:

Post a Comment