Friday, July 7, 2017

Segane seis

Üldiselt on turud pea üksmeelselt segases olukorras - pea kõigil on küllaltki reaalne liikuda mõlemale poole.
Tavaliselt olen ma selliseid postitusi teinud nädala lõppudel. Praegu on aga veel paar tundi kauplemise alguseni reedel. Ja ma olen päris kindel, et erilist selgust ei too ka see päev.

Viimase öö (?? !!!) põhisündmus oli hõbeda spike alla. "Öö" on imelik sellepärast, et oli alles 7 P.M. läbi USA idarannikul, lääne pool veel tunde vähem. Igatahes tehti väga väikese käibega väga sügav põhi, mille järel järgmiseks toetustasemeks oleks 2015. aasta lõpu põhi. Kui ka muud metallid järgnevad ja hõbe hakkab edasi langema, siis pole üldse välistatud, et minnakse 2015. lõpust allapoole. Seda hõbeda kukkumist on raske hinnata, kuna nii müük kui ka ost oli väga nõrga käibega (nii palju, kui seda hõbeda puhul hinnata saab). Müük oli piisavalt suur, et murda läbi tasakaaluks olnud hinnatasemete all olnud ostuorderitest, siis oli allpool tükk maad tühjust, vaid üksikud orderid. Kokkuvõtteks: hinna liikumine oli väga suur (alla-üles), kuis selle sees oli vähe tehinguid ja seega ka nende hinnatasemetega tulevikus seotud turuosalisi. Näeme.
Enda õnneks olin selleks olukorraks positsioonidest väljas. Püüdsin eelmist sõitu üles sõita ja jäin natuke liiga lõdva stop'iga liiga pikalt sisse. Tänaöine kiire alla-üles liikumine oli "õudusunenägu" paljudele stop'idele. Kui keegi oli oma pika positsiooni stop'i "maailmalõpu kartuses" pannud ööseks turuhinnast küllalt kaugele alla, siis üles tõustes nägi ta, kus hind oli käinud all, ta positsiooni suure kahjumiga kinni pannud ja siis ülesse tagasi sõitnud. Praegu ollakse hõbedal allpool eilset sulgumist ca $0.15, halvemal hetkel üle $1.5 - vahe 10 korda.

Udune on seis ka valuutadega. Dollar tuli allapoole ja paljudel tekkis juba tunne, et mitmetel dollari paaridel on algamas impulsslaine. Ka ise olin mitu korda pikk AUDUSD's.  Lõpuks unustasin tarkuse, et 5-ndate lainetega peab olema ettevaatlik (ahnus!). "Jaanipäeva tõusuks" nimetada võiva liikumise lõpus ootasin, et see lõppeb korraliku 5-sega. Seda muidugi ei juhtunud. Suuremas pildis võib mais alanud tõus veel kujuneda trendiva laine esimeseks osalaineks (LD - algusdiagonaal siis). Aga see struktuur on ka piisavalt ebausaldatav.
Dollar ise. Eelmise aasta tipp jäi natuke lühikeseks nii hinna kui ka struktuuri poolest. Parim analüüs (millele ma ise ei oska midagi paremat vastu panna) seletab, et tipp oligi selline lühike. Samas on olemas teoreetiline võimalus, et kuni ei minda allapoole 2016. aasta põhja, on variant teha ülesse ED - see siis ülekattuv 3-stest koosnev 5. laine. Valuuta puhul on ülekattuvate lainete tegemine ka küllaltki loogiline - nad ei saa ju pikka aega üksteise suhtes lihtsalt ühes suunas "ära sõita".
Kui eelmine aasta oli tipp, siis algas aastatesse ulatuva pikkusega korrigeeruv suurem W4. Selle sees võib struktuur olla pea igasugune, enamus lained on tõenäoliselt 3-sed ja lõpp on kindel alles siis, kui W4 on ise juba kaugem ajalugu.
Üks imelik variant on veel. Juba üle 3 aasta tagasi (teades veel vähe lainetest ja fibonaccit üldse mitte jälgides) panin siia pilte, kus eurol oli a-b-c, millest b oli kolmnurk. Ja nüüd pöörduski liikumine päris täpselt selle c prognoositava lõpu kohalt. See aga tähendaks, et euro liikumine majanduskriisi eelsest tipust alla (ca 10 aastat) oleks vaid üks suur korrektsioon. Nende pikemate aegade lainetuse hindamine on komplitseeritud, kuna euro pole ise üldse nii vana. Pikemaid graafikuid (laineid) püütakse küll arendada pannes euroeelseks varaks saksa marga, kuid see on kaudne, lisaks ei saa seda teha automaatselt tarkvarade all. Seega seda tehakse vähe, erinevate eeldustega jne. Kokkuvõttes tekitab see kahtlusi. Ja ilmselt ei saa lähiaegadel rääkida suurest dollari indeksi liikumisest, ilma, et euro vastassuunas liiguks. See on matemaatiline seos.

Indeksite osas kirjutasin mai keskel, et on oodata veel S&P c of (4). Nüüd tundub, et tõenäolisem on variant, et (4) lõppes juba aprillis. (5) on sisemiselt nõrga struktuuriga (kuigi hetkel pole veel päris ED-ks vajunud. Samas on see laine viimase osalaine sees ka väga loomulik.


  Siis ootaksime (5) viienda osalaine algamist, mis lõpetaks [3]-e. Kuna (5) sees on praegu valmis minu arust 3-ne osa, siis on võimalik, et see oli alles ED W1 nng sellel järgneksid veel 2 (käimas), 3, 4, ja 5. Nii kipub see laine aga minema pikemate fibide (sinised ja punased) peal liiga pikaks. Näeme.

Aeglasema kauplemise jaoks on need ebaselge struktuuriga viiendad lained ohtlikud. Erinevad indeksid teevad erinevaid struktuure. Tüüpiline pöördekohale. Aabitsatõde oleks, et sellistes kohtades on lihtsam (ja ohutum) kaubelda eraldi aktsiaid, kui õnnestub avastada selgeid struktuure.

P.S. Laine [4] ei ole tegelikult ilmselt kaugeltki ajas nii lühike, kui see siin pildil paistab. Põhi jääks prognoositavalt siniste 1.00 ja 1.236 tasemete vahel - siis $23xx.


No comments:

Post a Comment