Wednesday, November 16, 2016

Pahad raha välja viivad rootsi pangad ja nendega konkureerivad eesti pangad (eesti pank).

Viimasel ajal, eriti seoses osade poliitikute sooviga meie tulumaksusüsteemi ümber muuta, on palju juttu olnud, et rootsi pangad teenivad siin meeletuid kasumeid ja viivad selle minema. Minu vastus on üldjuhul olnud, et keegi ei keela siin kohaliku pangandusega tegeleda. Ja kes on vaid klient, saab valida kohalikul kapitalil ja kohalike meeste poolt juhitud panga.
Aga täna olen ma püstivihane eesti panga tegevuse peale (ja tunnen ennast halvasti, et olen neid teenuseid palju soovitanud):
Hakkan hommikul analüüsima oma positsioone ja leian, et peaksin muutma S&P 500 futuuride stop'i asukohta ja panema lõpliku väljumise orderi. Internetiprogrammis aga selle vara vastavad nupud ei reageeri. Mõtlen, et äkki väljaspool "kauplemisaega" on mingi probleem ja turgude avanemisel saab asi korda. Kui ka 16:35 asi parem pole, saadan maakleritele kirja. Tuleb vastus: panime futuuridega kauplemise kinni. Kui tahate positsiooni sulgeda, siis võtke ühendust maakleritega. Seda sisuliselt 24h kaupleva vara puhul! Lisaks on see varatüüp, mille puhul võib kahjum olla märgatavalt suurem, kui esialgselt alla pandud raha!
Taustast. Pea 2 aastat tagasi teatas LHV, et sulgeb oma Brokeris futuuridega kauplemise. Et ei ole tasuv. Olin ettevaatlik planeeritud kuupäevadel, kuid midagi ei juhtunud. Arvasin, et pank on arvestanud ja ringi mõelnud. Ei tea, ega laiemale massile ei tehta ka selgitustööd, miks futuurid on paremad, kui varad, mis igal hommikul võivad alustada kauplemist gap'iga üles või alla (siis sisuliselt stop-order ei taga mingist tasemest mitte läbiminemist). Tasuvuse kohta niipalju, et ilmselt kasutatakse neid teadmatusest tõesti vähe. Minu eelmise aasta teenustasu futuuridelt oli neljakohaline. Kui ma olen sunnitud vahetama maaklerit, siis jäävad LHV-l saamata ka muud minu teenustasud.
LHV puhul vihastas mind ca pool aastat tagasi tulnud väikelaenu reklaam, milles kirjutati selgelt, et eelistatakse mitte-eestlaste laenuprojekte. Ma aiman selle reklaami tausta, kuid üks eesti pank ei tohiks nii eestlastele kirjutada.
Maaklerivahetuse nii kiirelt teeb mulle problemaatiliseks, et lähipäevil sõidan Eestist minema, samas nii metallidel, kui ka equity'il ähvardab alata kolmanad laine "süda".

3 comments:

  1. Interactive brokers oleks lahenduseks?

    ReplyDelete
  2. Ilmselt teengi, kuid selle puhul on probleemiks, et mul on ettevõtte konto seal. Olen teinud tehinguid paralleelselt kahe maakleri juures. Ühes arvutis on kahte samat programmi lahti hoida väga raske. Veebitraderisse sissesaamise mugavus on seal ka vist raskem, samuti tundub see natuke kohmakam mõne koha pealt (orderid) kui pärisprogramm.

    ReplyDelete
  3. Ja lisaks: kuigi IB peaks olema maailma suurim (lisaks börsil kaubeldav) maakler, oli väga mugav hoida oma varasid hajutatuna (maakler ja selle taga olev pank). Kõike ühte pannes (ja samas ikka eraldi kontodele) on tulu vähe (äkki väiksemad tasud), miinuseid aga rohkem.

    ReplyDelete