Sunday, January 24, 2016

Nafta ETF vol 2

Üle nädala tagasi paistis lainetega, et on kaks varianti: kas minnakse otse ajaloolise põhjani või tehakse 4. laine üles ja siis 5., viimane, alla. Mindi aga otse allapoole, ilma mingi erilise korrektsioonita. Kas korrektsioon oli nii väike, et polnud näha? Võimalik, kuid loogiliselt toimub selline asi siis, kui liikumise kiirus (jõud) on nii suur (kuid see ei sobi olulise pöörde ette), et tagasi ei korrigeeruta. On veel välja käidud, et korrektsioon algas küll normaalsel kõrgusel. kuid selle keskmine kolmandik läks algusest allapoole - ka asi, mis juhtub siis, kui turul on suur jõud edasi liikuda.
Kuigi hetkel on väga tõenäoline, et korrektsioon viib hinna veel ülespoole, on samuti väga tõenäoline, et minnakse alla uue põhja juurde. Põhi peaks "verine" olema. Seni pole aga eriti makseraskustest juttu olnud, USA tootmine pole ka kokku tõmbunud. Emotsionaalselt sobib selline olukord 3. laine lõpuga, 4. laine algusega kokku. Kui turg hakkab ülespoole liikuma, siis paljud tõusu ootajad ütlevadki "näe, ma ju rääkisin, et nii odavaks ei saa jääda ja hakkab tõusma", kui see (4.) laine aga liigub külgsuunas (loksudes üles-alla) ning seejärel vajub 5. laine veel allapoole, siis muutuvad ka need viimased optimistid lootusetuks: "see hind ei kerki enam kunagi kuhugi, on alternatiive, tootmist on ikka palju üle nõudluse".
Ootame, näeme. Hetkel ei tundu midagi kindlat näha olevat. Aabitsatarkus ütleb, et kui tõlgendus (lugemine), millega positsiooni minnakse, osutub valeks, siis on tark sellest positsioonist välja minna. Hea, kui see õnnestub veel kasumiga. Igaks juhuks ei tasu riski lahti hoida - pigem üritada hoida lahti silmi ja püüda näha tulevat (paremat) võimalust.

No comments:

Post a Comment