Thursday, October 24, 2013

Mõtted EURUSD teemal

Sel aastal olen eurost kirjutanud juba 4 korda. Need kõik jutud olid lähtuvad ideest, et korrigeeritakse selle aasta veebruaris algavat langust. Praeguseks on selge, et sellega pole enam tegemist. Vastuse otsimiseks vaatan pikemaajalise graafiku peale.



Graafikul on ühe minust targema inimese lainete lugemine.
Nagu ma eelnevas euro kohta käivas postituses kirjutasin, on korrektsioon keerulisema struktuuriga. Erinevus on vaid selles, et me ei korrigeeri selle aasta veebruaris algavat langust, vaid 2011. aasta mais alanud langust. Käimasolev tõus peaks suure tõenäosusega olema korrektsiooni viimane.  Kui ta on seda (või on kolmelainelise rea viimane), siis ta peaks enne lõpetamist moodustama 5-lainelise struktuuri.
Jah, korrigeerumise puhul on viimane osalaine üldjuhul 5-line. Just täna nägin suure investeerimispanga väidet, et 5 lainet kahe 3-lainelise järel oleks nagu uue tõusu algus. Minu arust on selline asi ikkagi korrektsiooni lõpp.
Siin graafiku peal on tõusu lõpuks üks tõsine kandidaat: see on Fibonacci 61,8% korrektsiooni ja 2008. aasta juuli tipust alustatud vastupanujoone lõikumine.

Kuidas see asi väiksema ajaperioodi graafikul välja näeks?





































Siia joonisele tõmbasin ristküliku juulis alanud A-lainele ja tegin sellest koopia septembris alanud C-lainele.  Võimalik on, et C on lühem kui A, ka sellega sama pikk. Kuna C peaks olema 5-lainelise struktuuriga, siis ilmselt ta päris kohe veel ei lõppe (tundub, et oleme alles 3. osalaine sees,, esimene selge 5 oli ilmselt 1. osaline). Tõmbasin graafikule ka Fibonacci tasemed. 1,618 korrani tõus oleks vast liiga suur, tase 1,382*A oleks ca 139.3. See oleks natuke ülevalpool 61,8% retracement'i. Minu väikese kogemuse baasil pole valuutad eriti täpselt kinni pidanud täpsetest Fibonacci tasemetest. Siinse graafiku aluseks ei ole ka valuuta ise, vaid selle tuletis - ETF. Sellest tulenevalt ei ole ka siin paremal toodud väärtused 100-ga jagades valuutakursiks. See vaste valuutakursis võiks olla umbes 1,396. Toetustase 2011 mai lõpu põhjal.

Eelneva jutu realiseerumisel oleks asi minu arust "ilus". See ei tähenda muidugi, et turg nii tegema peab. Lõpuks on turul ikkagi õigus. Korrigeerumine koosneb juba mitmest struktuurist - miski ei välista veel ühe 3-lise lisandumist.

Ise olen jõudnud arvamusele, et valuutade puhul on lainete struktuur (korrigeerumised) keerulisemad ja rohkem külgsuunalised. Selleks on selge põhjus - kui equity võib liikuda ühes suunas lõpmatuseni ja teises suunas 0-ni, siis valuutad kõiguvad suures piiris sama taseme ümber. Sellest tulenevalt ei ole võimalikud kiired mitu pikka lainet ühes suunas - majandused, mis valuuta taga on, ei kaota ega suurenda nii ruttu oma väärtust ja ekspordi-impordi suhet..

1 comment:

  1. Nagu siin kirjutasin, kasutasin lainetele ühe endast professionaalsema inimese lugemist. See viis sellistele mõttekäikudele.
    Aga kui juuli algusest liigub üles viimane (seega 5-osaline) laine, siis on ta juba pea lõpus.

    ReplyDelete