Wednesday, September 11, 2013

EUR/USD korrektsioon tuleb ilmselt keerulisema struktuuriga.

20. augustist 5. septembrini euro kurss langes. Seda võiks pidada languse 3. laine alguseks. 1. oli veebruari algusest aprilli alguseni alla, edasi järgnes pikk korrektsioon. Korrektsiooni lõppu arvati saabunut olevat juba varem, kuid ikka tehti kõrgem uus tipp. Nüüdsest (alates 20.augustist) langust võis juba pidada kiireks ja pikaks 3. laineks, kuid praeguse seisuga tundub, et selle laine esimesele lainele järgnev korrektsioon saab olema ka pikem (mina vähemalt olen selle lõppu juba pikisilmi mõnda aega oodanud). Praeguseks on ülesse liigutud 5 lainet, mis ei saa olla iseseisev korrektsioon, vaid laine a kogu korrektsioonist, mis lihtsamal kujul oleks a-b-c. b oleks siis 3-osaline ja c jälle 5-osaline. Seda siis lihtsamal kujul - korrigeeruvad lained võivad sageli olla väga keeruliste struktuuridega.
Äkki praegune 5 lainet ülesse on uue suurema tõusulaine algus?
See on küsimus, mis sellistel juhtudel on alati meeles. Praegune kerkimine on jäänud 61,8% piiri lähedale. See on iseenesest sobilik korrigeerumise maht mõõdukamale korralikule korrektsioonile (mitte siis selle esimesele lainele kolmest). 2. laine võib aga sageli korrigeeruda ka pea 100% - psühholoogia on siin taga see, et turg tervikuna ei ole veel languses veendunud. See veendumus tekib alles peale 2. laine lõppemist. Siis tuleb liikumine 3. lainega juba tugevamalt.
Nädala graafikul on näha, et euro on praegu pööramas allapoole 200SMA ja 2011 mai algusest peale piiriks olnud vastupanujoone all. Sellest käidi küll augusti keskel korra üle, kuid mindi siis allapoole tagasi.
Mida praegu teha?
Peale 5 lainet üles tuleb igal juhul (nii siis, kui on korrektsioon 5-3-5, kui ka võimalik uus 5-laineline tõus, mille esimesed 3 lainet oleks samuti 5-3-5) liikumine alla (siis 3 lainet või muud sellist). Seejärel tuleb jälle tõus, mis võib olla selge 5 lainet või mõni muu muster. Peale seda (kui korrektsioon ei tule mingi keerulisem ja pikem muster) algab kas allapoole minev hoogne 3 või korrektsioon tõusule 4. Selle laine olemusest saab tegelikult alles kõige varem näha, mis üldisem pilt on - kas seekordne langus lõppes septembri algul või oli see vaid eelmäng suuremale kukkumisele.


No comments:

Post a Comment