Monday, February 11, 2013

Karune tunne

Täna istusin pikalt S&P ja NDX-i suuremate aktsiate ja eri riikide indeksite graafikute taga. Paarikümnest suuremast aktsiast tundus peale 1-2 kõigil lubadus allapoole liikumiseks. Ka neil eranditel on täitsa võimalik, et languseks saadakse küpseks õige varsti.
Riikide indeksite otsa vaadates tekkis esimest korda sügavam usk lainemeeste väitesse, et uus põhi tuleb alla 2009 põhja. Osadel indeksitel (just hädas Euroopa omadel) juba seal ollakse või ollakse hiljuti käidud. Nn. lubavad arengumaad on osaliselt languses (nagu nt. Brasiilia), osade puhul võib hiljutist tõusu vabalt korrektsiooniks tõlgendada, millele peaks järgnema langus (nt. Hiina eri indeksid). Just Hiina on mulle olnud küsimuseks - lainete järgi on välja käidud, et seal on suur tõus juba hakanud (kohe hakkamas). Selle uskumisel (samas kui samad ennustajad lubavad läänemaade indeksitele kadu) on olnud mul kogu aeg kahtlus. Eri indeksid on omavahel ikkagi positiivses korrelatsioonis, samas arenevad riigid teevad liikumisi kiiremini ja suurema amplituudiga kui USA indeksid. Kui tõenäoline on siis muude turgude tõus (kust suures osas kaupu ka USA turule viiakse), samal ajal kui USA langeks?
Äkki on õige hoopis järgnev: Üles-alla liikumised on mõningasest viivitusest hoolimata eri turgudel samad. Arenevad turud liiguvad üle pika aja küll arenenud turgudest ülespoole, kuid seda tänu üles-alla lainete suuremale kalduvusele esimese poole suunas.
Siit tuleneb loogiline järeldus, et pikk positsioon oleks tulusam küll ilmselt arenevate turgude puhul, kuid sellesse positsiooni tasuks minna igal juhul siis, kui turud on põhjas. Kui minna arenevate turgude pikka positsiooni olukorras, kui USA hakkab langema, siis saab tõenäoliselt suurema kaotuse, kui saaks USA turul.
Äkki see tänane arvamus on vaid tunne? Hästi ei tahaks uskuda, sest lisaks tundele näitab seda ka pilt. Eks natukese aja pärast vaadates saab sellele arvamusele kinnitust või tuleb vastupidine tunne.

No comments:

Post a Comment