Saturday, December 15, 2012

Muutused ja mõtted

Viimased mõned nädalad olen graafikute jälgimisel võtnud kõige lühemaks perioodiks 30-minutilise. Selle kasuks sundis otsustama liikumine (tõus), mis hakkas novembri keskpaigast ning mille alguse signaal oli näha indeksite 30 minuti graafikul. Seni arvasin ma, et nii lühikese perioodi pealt alanud liikumine saab olla vaid väga lühiajaline. Aga liikumine, mis on pea kuu aega ja 7% on päris pikk. Ka 12 detsembri tipp oli näiteks S&P-l 30 minuti peal hästi näha. Ma ei ole veel sellise turuga kokku puutunud, kuid ilmselt on lühema graafiku pealt parem teha otsuseid ka turul, kus isegi nädala-paarised trendid puuduvad. Loomulikult on 30 minuti graafiku jälgimine ajamahukam, kuid sageli on näha, et mõne järgneva perioodi jooksul ei saa tekkida olukorda, mis minu jaoks pööramise signaaliks oleks, samas ei saa ka nõuda, et raha teenimine päris ilma vaevata tuleks.
Muidu oli täna huvitav päev - olulise taseme lähedale jõudsid erinevad varad. Euro ja Apple'i puhul on oluline näha, kas järgmisel nädalal liigutakse edasi või põrgatakse tagasi. Püüan homme mõningad asja iseloomustavad graafikud ka siia üles panna. Apple on selles mõttes huvitav, et alles hiljuti oli hind üle $700, mõned analüütikud seadsid hinnasihi $1111, kuid nüüd ollakse tagasi juba $500 juures. Iseenesest pole firmas ju midagi nii hullusti - vaid väikesed probleemid mõne tootega, katete vähenemise oht jne. Samas kasumit teenitakse ju kasvavalt olemasolevate toodete pealt, kõik ootavad TV toodet. Ilmselt teenitakse ka selle pealt päris tublisti. Sellest tulenevalt võib selliste aktsiate omamine tulevast inflatsiooni sillmas pidades päris hea olla. Küsimus on vaid selles, et millal seda osta. Paljude arvates oli selleks hea hind ka $700.
Lisaks aktsia enda tõusupotentsiaalile on Apple oluline ka indeksite liigutajana. Koos mõne teise suure aktsiaga annavad nad viiteid sellele, kuidas indeksid võiksid lähiajal liikuda.

No comments:

Post a Comment