Friday, August 31, 2012

Kas mai alguse kordus?

Alustasin seda postitust paar päeva tagasi, kuid keerulised ja Eestile saatuslikud ajad on tõmmanud tähelepanu teistele asjadele. Kuna jutt on pikemaajalisest trendist, siis pole paar päeva viivitust oluline - pigem lisab kinnitust välja käidud versioonile.
Praegu on tekkimas olukord, mis meenutab mai algul tekkinud olukorda: dollar ja euro on liikumas ühe siis tõusu- ja teise languskanali vastu. Kui sellelt tasemelt tuleb liikumise suuna muutus, siis sellega peaks kaasnema aktsiate ja commodities'te hinna langus. Loomulikult peab vähemalt praegu arvestama ka võimalusega, et valuutad liiguvad oma trendijoontest läbi. Oodatavad uudised Fed'i poolt (ka ECB) on piisavalt olulised, et turu liikumist mõjutada.
Valuutade graafikud 30. augusti 2012 seisuga koos liikumise kanaliga:
US dollar:


Euro:


29. augusti õhtul vaatasin veel, et dollaril oleks nagu ruumi toetustasemeni minna. 30. august tuli väike ülesminek. Vaadates graafikut täpsemalt (uuesti) näen, et toetustase on perioodisiseste tippude pealt, seega pole eriti tõenäoline, et ka seekord sulgutaks joonel.
Kogu küsimus on selles, et kas ka seekord toimub liikumise suuna muutus trendijoonelt, mis sai alguse 2011. a. maist. Vähemalt mingi lugemise järgi võiks öelda, et 5-laineline laine on lõppenud. Elliott Wave'i praegu põhilugemiseks oleva lugemise järgi on 5. osalaine veel olemata. Mõlemal graafikul on eelmine trendisuunas tipp jäänud kanali keskele, mis võiks öelda, et hoog on raugemas.
Vaatame teisi varasid. EW lugemise järgi peaks võlakirjade intressitaset ees ootama ülespoole liikumine. See vähendab võlakirjade hindu, mis ühelt poolt on olnud negatiivses korrelatsioonis aktsiaturu hinnatasemega (võlakirjade hindade tõustes läheb raha aktsiatest sinna ja vastupidi). Kas ja kuidas võiks mõlema varaklassi hinnad lähiajal mõlemad langeda? Selline stsenaarium oleks loogiline, kui Fed ütleks, et lisaraha (praegu) ei anta. Mõlema varaklassi hinnad on ilmselt küllaltki palju täis lootust kerge raha tuleku järele. Selle lootuse luhtumisele reageeritaks teravalt.
S&P on 30. augusti seisuga teinud madalama tipu ja madalama põhja - see võib tähendada trendi muutust. Tipu on teinud veel ka mitmed väiksemate ettevõtete ja põhiindeksite suhted. Vara on veel kinnitada, et trend on kindlalt muutunud, kuid see sobib pilti, et väiksematest ettevõtetest on raha juba hakanud kiiremini välja liikuma kui suurtest.
Mida selline olukord lubab?
Mai algul kaasnes sama olukorraga toorainete (metallid, nafta) hinna kukkumine. Futuuridele tuli sisuliselt mitu protsenti kasumit ilma futuuride võimendust arvestamata 2 päevaga, kusjuures trend jätkus. Siis oli selgelt graafikutelt näha futuuride hinna tipp, millele lisandus euro tipp graafikul.



No comments:

Post a Comment