Monday, April 11, 2011

Metastock

Püüdes oma kauplemis- ja investeerimisotsuseid professionaalsemaks muuta, võtsin kasutusele analüüsiprogrammi Metastock.
Ühelt poolt on see lisakulu, kuid teiselt poolt pakub see Advisorit ja System Testerit, mida kauplemisprogrammides (TOS ja IB) pole. Advisor pakub igasuguste näitajate järgi näiteks ostu- ka müügisignaale. On võimalik osta juurde ka lisamooduleid, milles on siis vist veel paremad võimalused. Steve Nison'i candlestick'ide lisa plaanin vähemalt osta - tema tegemistest ja candlestick'idest on jäänud küllalt hea mulje.
Programmist on kahetised muljed - ühelt poolt on päris palju huvitavaid võimalusi, teiselt poolt vahepeal nagu mõned asjad ei tööta. Viimast just QuoteCenter'i real-time omaduste puhul, mille ka ostsin osadele börsidele, aga mis vahepeal tundub mitte töötavat. Äkki on asi veel selles, et pole piisavalt kogemusi ja oskusi. Teine asi, mis vähemalt esmaselt tundus kahtlane: graafikul toimuvad sündmused ja nende pealt näidatud ostu-müügi signaalid ei lähe mõnel sisseehitatud strateegial päris kokku. Äkki on ka tegemist ebatäpselt koostatud testimise tingimustega, peab ise proovima ja siis saab midagi kindlamat öelda.
Üks huvitav omadus kohalikule investorile. Kuna väärtpaberi hinna ja käibe infot on võimalik infot importida, siis on võimalik seda võtta näiteks Tallinna börsilt, kustutada ülealused read ja tulbad ning tõsta Metastock'i. Siis saab nende andmete pealt luua erinevaid graafikuid erinevate indikaatoritega. Meil on küll palju räägitud, et kohalik turg ei allu tehnilisele analüüsile üldse, kuid julgeks siin vastu vaielda. Mingite mööndustega näeb huvitavat infot just momentum'i indikaatoritest. Keskmistega on lugu halvem - tulevad sisse mingid imelikud hüpped, tundub, et meie börsilt saadud andmed pole äkki päris kvaliteetsed (äkki sees tühjasid päevasid või muud).
Igal juhul tasub vaadata ja proovida.

1 comment:

  1. Tallinna börsi info: sulgemishinnaks pakub 3 varianti "Last Close Price", "Last Price", "Last Price (Adjusted)".
    Tuleks valida üks kahest viimasest (ilmselt siis viimane), sest esimene neist on võib-olla eelmise päeva number ja ei lähe sageli üldse high-low vahele (Downloader, kuhu need tuleb kopida, näitab seejuures loomulikult ka viga).

    ReplyDelete