Friday, July 22, 2022

Sell in may and go away, ...

 Olen kuulnud seda ütlust juba üle kümne aasta tagasi ja jälginud. Küsimus on, millise ajaga sügisel mai tippusid võrrelda. Sellest räägib ajaloolises kontekstis järgmine jutt

Selle soovituse paikapidamiseks ei pea peale maid olema langus. Ühelt poolt võib hinnata, kas on kasulik müüa suvalisel hetkel mais ja osta sügisel tagasi. Minu arust see nii ei ole.

Ise olen püüdnud jälgida seda varianti, et kui müüa mai tipus, siis on sügisel tagasiostu võimalus odavam. Ka see aasta kipub tulema nii.


 









Graafikule on tõmmatud mai kõrgemast tipust punane joon paremale. 

On näha ka mu eelnevalt jagatud diagonaali lugemine ja selle fibid. See on hetkel kõige optimistlikum. Potentsiaalselt on mõeldav, et lugemises peab (a) nihutama ülespoole kusagile tehtud või veel tehtava tipu peale. Siis see korrigeeruks (b)-ga ja tuleks alles üles (c).

Kogu asja mõte on aga, et diagonaalses liikumises ei minda üldjuhul 1.764 kanti. See on suts allpool punase joonega märgitud mai tippu. Ja kui tuleb ka tipp ring-v, siis sealt tuleb alla korrektsioon, mis on ajaliselt samas suurusjärgus juunis alanud tõusuga. Suure tõenäosusega on see korrektsioon alla "sügisese tagasiostu" ajale. Sealt põhjast algab järjekordne sesoonne tõus - Santa (jõuluvana)-ralli aasta lõppu. 

No comments:

Post a Comment