Saturday, December 9, 2017

Maaklerikonto turvalisus

Hakkasin viimasel nädalal mõtlema juba mingi aeg tahaplaanile jäänud asja üle - maaklerikontol olevate varade turvalisuse üle. Kogu aeg on peas mõtted, et millise turu liikumise puhul milliste varade all raha hoida, et asi kasulikum oleks. Aga ikka on ka kontol raha, millel on oht rasketel hetkedel kannatada saada. Maaklerina kasutan IB-d, mis on piisavalt suur ja peaks olema ka ohutu (on ise NY börsil kaubeldav, mis peaks avalikkusele tagama ka rutiinse ülevaate selle enda finantsidest), toimimise mehhanismid peaks olema seal sees piisavalt turvalised, et maaklerifirma ise löögi alla ei satu (pisematega oli järskude valuutaliikumiste ajal probleeme). Loomulikult on nad ka ise kindlustanud varade säilimist, näiteks. Aga ikkagi. Ma näen ohtu suurte pankade (mida ka raha hoidmiseks kasutatakse) pikajalises turvalisuses (kui neil on probleemid, siis on tavaliselt ka kindlustusfirmadel). Me ei saa eeldada, et ka järgmise kriisi ajal käitub USA samamoodi, kui tehti TARP-iga. Tegelikult sellele teemale mõtlemise ajendiks oligi pikaajalistel graafikutel mõne suure panga aktsiahinna liikumine väga nulli lähedale. (Logaritmilisel nad alla 0 ei lähegi?)
Mida siis teha? Eriti, kui kontol peaks olema rohkem raha, kui väikesed säästud (võib-olla isegi mingi institutsionaalse investori rahad). Üks põhimõte (ka praktikas on nii olnud), et probleemide korral säilivad omatavad väärtpaberid. Turu põhja minekul ei ole ilmselt mõistlik olla 100% pikk aktsiates. Turu allapoole minekul (st. ka finantsasutuste kriisi tulekul) on seni üldjuhul tõusnud USA riigi võlakirjade ja ka USA dollari hind. Dollar on ikka raha, kuid selline võlakiri on praeguses maailmas kõige turvalisem instrument.
Siin tuleb aru saada ühest mõistest, mis konto suutlikkuse jälgimisel ja ka antud teemas on küllalt oluline. See mõiste on margin. IB juures on vastava võimega konto margin account. Põhimõtteliselt on margin tagatis konto väärtusest, mis on vajalik mingi väärtpaberi (ka valuutapositiooni) ostmiseks. Kui ma ostaks lihtsalt oma pangakontol oleva kogu raha eest USA võlakirja (ja selle tagatisel laenu ei võta), siis olekski kõik - kogu raha oleks nende võlakirjade all. IB puhul on kõige turvalisemate alla aastase aegumistähtajaga võlakirjade puhul margin 3.75%. St., et ostes kogu konto summa eest selliseid võlakirju, jääb peale nende omamise tagamist kontost muude positsioonide tagamiseks vabaks 96.25%. Arvestades, et jämedalt läheb aktsiate tagamiseks 1/2 ostu summas, futuuride puhul 1/10 nendega kaetud mahust jne., pole võimaliku võetava positsiooni mõistliku võimenduse saamine probleem.
Teenustasud ja tootlus. Teenustasu on IB-l astmeline ja see 10-kordne aste on miljoni peal. Alla miljoni on see 0.02% (min $5). Tootlus on võimalik saada praegu kuni järgmise aasta detsembri keskpaigani üle 1.6%.
Meie tähtajalise hoiustamise turu mõistes ja tootlus. Kus on siis catch?  Probleem on selles, et see vara on noteeritud dollarites. EURUSD liikumine on aastase ajaga aga küllalt tõenäoliselt suurem, kui mu eespool viidatud %-d. IB pakub futuure EUR'i ostmiseks aasta pärast praegusest hinnast üle 2% kallimalt. Järelikult saadud intress ei kata praeguses olukorras valuutariski maandamise kulu. Ilmselt on muidugi vastupidises olukorras, millel turud ootavad finantsprobleeme futuuride hind valuuta hetkehinnast allpool. Seega olukorras, milles konto tegelikult ka nähtavas tulevikus kaitset vajab, võib olla isegi võimalik futuuridega valuutarisk maandada. Äkki futuuri ja valuuta hetkehinna võrdlemine annabki märku, millal oleks vaja kontot kaista?
Intressitaseme enda muutumine. Eelpool ma seda asja keerulisemaks tegevat tegurit sisse ei toonud. Arvestasin, et osta aasta pärast aeguvad võlakirjad. Kui osta pikemaid võlakirju (mille puhul on ka tootlus vähemalt natuke parem), siis peab arvestama ka võlakirjade hinna muutumisega tulenevalt turu intressitaseme muutusest. Reegel on siis see, et kui intressitase väheneb, siis olemasolevate võlakirjade hind tõuseb. Tegelikult on ka see kriisi ajal siin kirjeldatud kindlustamise kasuks töötav: kriisi minnes tõuseb kõigepealt dollar euro vastu, samas lähevad üles ka USA võlakirjade hinnad.
See viimane asi on muidugi katmata risk - kui liikumine on teises suunas, siis võib tulla hoopis kahjum. Kui täpselt ette teada, mis suunas ja millal turud liiguvad, siis on võimalik teha loomulikult kasulikke otsuseid. Kahjuks me seda eeldada ei saa, seega on kindel vaid aeguvate võlakirjade kasutamine.
Ise ma näen, et lisaks katmata valuutariskidega konto kaitsmisele peab olema pikk ka selgetel euro tõusudel, siis on summa hea. Kahjuks on muidugi perioode (natuke nagu ka praegu), mille puhul vähemalt lähema perspektiivi liikumine pole selge.



No comments:

Post a Comment