Friday, June 17, 2011

Automaatne kauplemine

Tänasest proovisin esimest korda live-kontol automaatset kauplemist. Valisin varaks EUR/CHF paari. CHF-i peetakse üldiselt küllaltki stabiilselt trendivaks valuutaks, EUR on praeguste võlakriiside valguses üles-alla liikuv - kui mingi aeg ei tule uudiseid, siis läheb kallimaks, kui tuleb uudiseid, siis odavamaks (muulaadseid uudiseid pole ju juba ammu tulnud).
Tänane päeva ei olnud ilmselt ideaalne päev automaatseks kauplemiseks, kuna oodati frangi intressi muutmise võimalikku otsust (tegelikult on ilmselt parem vist sellised päevad vahele jätta). Intess jäi muutmata, turg suhtus asja küllaltki rahulikult. Sellest hoolimata toimus paar järsku pööret, millele arvuti ei suuda päris piisava kiirusega reageerida. Sellest hoolimata, arvestades ka lahtist positsiooni, siis esimene päev plussis.
Kauplemiseks kasutan NinjaTraderit. Üldiselt saab programm küllatki standartsete koodijuppidega asjaga päris hästi hakkama. Jälgides turgu, on selge, et päris suurte kogustega kaubeldakse ka keerulisemate (kiiremate, standartseid rsitumisi ennetada püüdvate) algoritmide alusel. Ei oska hetkel öeldagi, kas ka NinjaTraderis on võimalik selliseid asju programmeerida. Võib-olla kasutavad suured tegijad ainult custom-rakendusi.
NinjaTraderist natuke veel niipalju, et dokumentatsioon ja support on natuke ühekülgsed - igal pool on samad näited. See tähendab, et teisi variante peab vähehaaval katsetama. Seda ei saa loomulikult teha live-kauplemisel. Kergelt on jäänud selline mulje, et progammi fännid on sellised programmeerimise fanaatikud, kes on nõus pikka aega simuleeritud kontol programmi siluma ja leidma lahendusi, kuidas midagi programmeerida. Samas peaks selle asja eesmärk olema ju kasumi teenimine, mitte keele katse-eksituse meetodil õppimine.

No comments:

Post a Comment